Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Технологиите за култивиране на ЛР, разработвани от Института по розата в Казанлък

През последните години интересът към природосъобразния начин на живот се връща и в конвенционалната и алтернативната медицина все повече навлизат продукти на растителна основа. Според Световната здравна организация, над 40 процента от лекарствените препарати са от растителен произход. България се нарежда на едно от първите места в света по производство и износ на билки и е на първо място в Европа.

По данни на Асоциацията на билкарите и гъбарите, всяка година изнасяме по около 17 хиляди тона билки за около 25 милиона евро. Осигуряването на повече суровина поражда и необходимостта от опазването на естествените находища. За да намалим натиска върху тях и да опазим ресурсите от лечебни растения в природата, е добре да ги отглеждаме култивирано. Още повече , че почвените и климатични условия в България са изключително благоприятни за култивирано отглеждане на различни видове лечебни растения. По съдържание на активни вещества те са едни от най-добрите в света,  имат голямо търсене на международния пазар и биха донесли поминък в много региони на страната.


Процесът на култивиране започва от избора на  качествен посадъчен материал и избор на подходящо място за отглеждане. Институтът по розата и етеричномаслените култури в Казанлък разработва технологии, които са в помощ на земеделските производители, които култивират лечебни растения. Директорът доц. Васил Базитов разказва, че в Колекционната градина се отглеждат 127 вида едногодишни и многогодишни лечебни култури. По думите му, технологията на култивирането на лечебните растения обхваща няколко етапа.

Посадъчният и семенен материал се осигурява чрез международен семенен обмен, като произходът на суровината трябва да бъде с възможно най-добро качество. Другият източник за създаването на генетичен материал за култивиране е чрез събирането на семенен и вегетативен материал от естествени находища в страната.

Полученият семенен материал се завежда в регистър, а култивираната суровина се засажда при оптималните срокове за всяко едно от растенията. По думите на директора на Института по розата и етеричномаслените култури, много важен фактор за успешното култивиране на лечебните растения е създаването на най-благоприятните почвени условия, чрез използване на почвено-торфени смеси и осигуряване на максимално количество влага, осигуряващи богатата и природосъобразна реколта.

В сравнение с диворастящите, култивираните лечебни растения притежават редица преимущества. По съдържание на активните вещества, билките, произведени в България, нямат химическо замърсяване. В това е категоричен проф. Недко Недков от екипа на Институт по розата и етеричномаслените култури. Той отбеляза колко важно е районирането при производството на лечебните растения и дава пример с билки, които се развиват по-добре в Южна България, защото заради слънцегренето натрупването на активни съставки е много по-голямо.

Допълнително предимство на култивирането е, че прибирането и заготовката на растенията могат да се механизират. Така се намалява себестойността на продукцията, а осигуряването на голямо количество суровина с гарантирано качество улеснява търсенето и запазването на пазарите. Колко важно би било това за България допълва д-р Анна Добрева, която изтъква как култивирането е залегнало в Стратегията за развитие на площите на лечебни растения. В момента в страната най-масово се отглежда кориандър, резене и копър.

В световен мащаб годишните продажби на медикаменти се оценяват на около 130 милиарда евро, като за суровина от растителен произход за тях се влагат около 20,25 милиарда евро годишно. Пазарът на лицензирани продукти на основата на растителни суровини се оценява на 1 милиард долара, като най-голям дял в търговията заемат страни като Германия, Япония и Франция. България има традиции, както и голям потенциал за култивиране на  лечебни растения в сравнение с други страни от Западна Европа. А култивирането е  успешният метод,  по който от една страна  се опазват естествените находищата, а от друга-  се осигурява качествена и голяма по обем суровина от билки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09