Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се нуждае от стабилно правителство през идните 2 години

След 4- часови разговори ГЕРБ и БСП констатираха, че няма смисъл преговорите между двете политически сили за съставяне на правителство да продължат.  

Политологът Иво Инджов, който в средносрочен вариант се обяви за голяма коалиция ГЕРБ – БСП, коментира че на този етап партньорството между двете партии е изключено, заради големите програмни, идеологически и  политически различия, както и заради натрупаните междуличностни конфликти. 

Това е моделът за преговори – честно и открито да се заявят приоритетите, заяви Инджов. По думите му прозрачността е задължителна между политическите сили.

Прогнозата на Инджов е, че поне 2 години България трябва да има стабилно правителство. Трябва да се правят компромиси като ГЕРБ също трябва да направи отстъпки, коментира преподавателят от СУ "Св. Климент Охридски". Той вижда ролята на Реформаторския блок като на медиатор в една тройна коалиция около първата политическа сила. 

От нови избори няма смисъл, защото избирателната активност ще бъде още по- ниска. Това е шансът на политиците, казва Инджов пред  Антоанета Петричанска. 

Според него в средносрочен период /след няколко години/ няма да има сближаване на позиции, но ще има натрупване на повече политическа култура и търпение. „Трябва да мине време, аз съм оптимист, че в България ще дойде време да бъде управлявана от голяма коалиция, по модела на Германия”, коментира Инджов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29

Чистят Младежкия дом с химикали и пясъкоструйка

Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски . Първият , но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика..

обновено на 04.06.24 в 16:27

Отново воден режим в Перущица

Перущица отново е на воден режим поради намален дебит в 1 от 2-та водоизточника, снабдяващи града. От ВиК – Пловдив, съобщават, че чешмите в ниската зона пресъхват от  17:30 ч. до 20:30 ч. и от 01:00 ч. до 05:00 ч.    От водното дружество уточняват, че въведеният режим ще търпи промяна в зависимост от дебита и нивото на водата в кладенеца..

обновено на 04.06.24 в 16:15
Д-р Николай Болтаджиев

Заплатите в здравеопазването да се определят на пазарен принцип

Има ли смисъл от Колективен трудов договор в здравеопазването, след като той не може да гарантира реално увеличение на заплатите на здравните специалисти коментира в програма "Ден след ден" д-р Николай Болтаджиев от Съюза за стопанска инициатива, член на Надзорния съвет на НЗОК. Според него винаги е имало трудности при договорянето на КТД и в..

публикувано на 04.06.24 в 16:03

Първи център за обучение по спешна хирургия в МУ-Пловдив

Първият час след катастрофа или инцидент е особено важен, това е т.нар. "Златен час". Тогава хирурзите спасят пострадалите най-ефективно, но се изисква бърза и компетентна реакция на всички медици. Световните стандарти днес приемат, че лекарите трябва да са преминали през програма за обучение при лечението на пациенти с травми в ранните етапи на..

публикувано на 04.06.24 в 15:23