Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Календар на ЛР - Бяла бреза

Eдинственото дърво в природата, чиято кора е бяла, e брезата.  Белият цвят се дължи на вещество, която по латинското име Betula се нарича бетулин.

Брезата  живее до 150 години, непретенциозна е, студоустойчива и сухоустойчива,  пионерен вид е,  расте бързо и  прочиства въздуха от болестотворни микроорганизми. Т.н. мъхеста бреза съдържа метилов салицилат, който е природният еквивалент на аспирина. Вероятно и поради това, от далечни времена  до днес, наричат брезата „бялата приятелка” и „пазителка на дома”.

Всяка част на това красиво дърво /листа, сок, пъпки, кора/ има  своята лечебна роля. Листата на Бялата бреза са сред 50-те най-изнасяни от страната билки, от т.н. многотонажни билки-тези, от които се изнасят с тонове.

И у нас напоследък интересът към  Бялата бреза расте. Хората идват в аптеките и се интересуват - казва потомственият магистър-фармацевт Анелия Найденова от Пловдив. Според нея  „основното действие на извлеците от листата на ББ е диуретичното действие, или изхвърлянето на течности от организма  и затова намира приложение при отоци, пясък в бъбреците,подагра, пикочни инфекции, като засилва диурезата.

Най- силен е интересът към листата на брезата, които се използват предимно като чай.  В тях има голямо количество витамин С и поради това от тях се приготвят и различни витаминозни препарати. Чаят трябва да се приготвя със запарка, за да не се губят етеричните масла. Брезовите листа се попарват, без да се варят.  Изцедената течност от листата се използва при  екзема и  псориазис. Спиртният извлек е полезен при кожни проблеми като гнойни рани.

От фитофолклора може да се научи, че когато листа от бреза се смесят със стипца, се получава багрилото зелена боя, а ако се прибави тебешир,боята става жълта. Което  е  една екологичена алтернатива.

 За да се използват максимално полезните свойства на листата от бреза, най-важно е събирането, изсушаването и съхранението им  за стопански нужди,  да става по определени правила. Но преди това да започне, съгласно Закона за лечебните растения, за този природен ресурс, какъвто са  всички ЛР, е необходимо да се плати  такса и да се вземе позволително с точно посочен район от съответното  Горско стопанство, или община. 

  Листата от бреза  се събират след цъфтежа през май и юни,  до септември, в периода, когато са напълно развити. Те трябва да са с хубав зелен цвят, не трябва нито да са пожълтели, нито да се берат по-рано, защо бързо почерняват.  Тази година дъждовното лято удължи брането на брезови листа в Смолян и региона, при  което, както при всички ЛР,  трябва да се спазват определени правила на бране. На първо място, бере се само в сухо, по възможност слънчево време. Магдалена Янева – берач  от Смолян обяснява, че трябва да се внимава да не се чупят клоните. По думите й друго важно правило е листата да се берат, когато е паднала росата, но листата трябва са сухи като се събират се в платнени торби.

Не бива да се забравя, че събраните билки са предназначени за лечебно ползване. Затова и целият процес изисква чистота.  Берачите трябва да спазват добра лична хигиена, с чисти ръце, без кожни и инфекциозни заболявания, да се използнат чисти и сухи  съдове и стелажи при сушенето.

След  като се приеме билката, веднага се  разстила да съхне на сухо, прохладно и сенчесто място в специална сграда, разказва Ангелина Мавродиева, която е дългогодишен управител на изкупвателен пункт на РКС в Смолян. При този процес, листата се почистват от попаднали  случайно други примеси, преди разстилането на чисто и сухо място, без достъп на насекоми, гризачи и домашни животни.

Според Мавродиева интересът към листата от бяла бреза е голям като изкупните цени нямат промяна от миналогодишните: за сурова билка по 40 ст. на килограм, а за суха 1.20. От 3кг. се получава 1 кг. сухо. В Кърджалийски регион, където има много бреза, изкупните цени са много ниски, и до 20ст. изкупуват. 

Със своята светла кора, издължен ствол и нежни, изящни  листа, Бялата бреза  се използва и за градинско озеленяване. Но за бране на брезови листа с търговска цел трябва да  се използват само естествените местообитания във високите  планински зони, които са с  чисти и повече биологични компоненти.

За страната стопанските ползи от  вида бяла бреза, като една от най-изнасяните билки, са значими. Ежегодно се изнасят между 50 000 и 100 000 кг листа от бреза. В Смолянския край, където безработицата е голяма, търсенето на брезови листа също е голямо, по-голямо от наличните находища.  Затова те трябва да се използват грижовно, при строго спазване на изискванията за бране и съхранение, защото  освен силни лечебни свойства са и  допълнителен доход, а за някои и единствен, за поминъка на много семейства.

"За повече информация посетете сайта на Фондация "Информация и природозащита" www.susherbsbg.eu"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09