Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Календар на ЛР - Гръмотрън

Противно на категоричното си име, гръмотрънът привлича с нежните си  и безобидни розововиолетови цветове. Когато посегнеш да го откъснеш обаче изненадващо попадаш на бодлите, в които са видоизменени страничните клонки...и убождането ти идва като гръм от ясно небе.  

За името на билката, която можем да видим почти навсякъде на височина до 1500 м., народната етимология дава и друго обяснение, казва  председателят на Съюза на билкарите у нас  Емил Елмазов:
"Смятало се е поне някога, че това е единственото растение, върху което най-често падат светкавиците. Далечната приказка казва: ето, някога тук имаше гръмотрън, а сега има геран. Затова хората не са обичали да го сеят в дворовете си, нито са го разпространявали, а са гледали да бъде по-далече от къщите им, защото се е превръщал в „гърмящ трън. Интересна е тази билка, защото няма адекватен заместител в целия билков свят".


Гръмотрънът е многогодишно тревисто, медоносно растение. Стъблото му е високо до 70 см., с голям брой бодли. Цветовете са единични или по два и образуват гъсти съцветия. Плодът му е боб с от 2 до 4 семена. Развива тъмнокафяво коренище, преминаващо във вдървенен дълъг, често усукан корен. Именно  коренът е билката, която се ползва, заради лечебните и  качества и е стопански значима. Коренът  от гръмотрън е сред 40-те най-изнасяни от България диворастящи билки. Годишно се изнасят около 80-90 000 кг. 

Правилното време за събиране на билката е от особена важност, защото в противен случай  качествата на корените намаляват в пъти.   Корените съдържат етерично масло, смоли, дъбилни вещества, гликозиди, минерални соли. Сладкият вкус се дължи на гликозида ононид. Гръмотрънът е един от най-добрите диуретици между билките. 

Според  преподавателя в ПУ „Паисий Хилендарски” д-р по биология  Койчо Коев: "Най-напред се е използвал при задържане на течности в организма, бъбречни заболявания, заболявания на цялата отделителна система, а също и при сърдечни проблеми, когато са свързани с отлагане на телесни течности, особено в областта на ставите на краката.  Много по-късно се установяват и други силно бактерицидни свойства на корените на гръмотръна. Напоследък се използва и в комбинация с други билки при ракови заболявания. Това са най-новите  изследвания  от порядъка на последните 10 години. Има такива свойства, особено в комбинация с жен шен, котешка стъпка."

Най-подходящото време за изваждане на корените е след дъжд, когато почвата е добре напоена.Корените се изваждат с копач, изтръскват се от пръстта и се изрязват надземните части под кореновата шийка, тънките странични коренчета и тънките краища на главния корен. Отстраняват се и  загнилите и повредени от вредители корени. Изкопаните се поставят в кошове, торби или насипно в превозни средства и се пренасят до преработвателния пункт.  Винаги обаче трябва да се бере само част от находището, като се оставят най-малко  една трета от добре развитите растения и да се осигури семенното размножаване на вида и възстановяване на коренището. Не се изваждат  и корените от млади растения, /получаваната дрога от тях е непълноценна/,както и стръкове в находища, от които вече са изваждани корени до пълното им  възстановяване, коментира Спас Шарков  - билкопроизводител от Пазарджик с 20-годишна практика  и член на Контролния съвет на Националната асоциация на билкарите и гъбарите:  

"На начинаещите берачи казваме, че гръмотрънът, когато цъфти, прилича на люцерна,когато му извадиш корена, той е белезникав.  Характерното за него е, че когато се изкопае пресен, той има аромат на хлорна вар. Коренът обикновено е като пирон. Горната му част от цъфтежа образува една глава и опитните билкари го вадят със специални вадачки. Тези, които не знаят, взимат копачи и..... с търнокопа. Опитните – натискат с лостова система и.... изваждат корена както трябва."

Според д-р Коев корените трябва да  се съхраняват по строги правила: "Корените задължително трябва да се сушат дълго време  до пълното им  изсъхване с остатъчна влажност 12-14% и задължително да се съхраняват в хартиени чували."

 Добре изчистените  корени на гръмотръна се сушат естествено или в сушилни с температура до 60%, за да не се изпаряват етеричните масла, които билката съдържа. Тези правила спазва с особена строгост при заготовката на билки семейната фирма на Спас Шарков в пазарджишкото село Драгор: "Имам цех, който пакетира рязана билка за аптеките. За събиране на билките ангажираме различни изпънители на различни места., където събираме гръмотръна. Те са ерудирани, знаят какво правят и работят на чисти места - Дорково, Ракитово, Сърница. Цената се движи между 40 и 50 ст, по рандеман от 4 кг. суровина трябва да излезе 1 килограм готова продукция".

Това обаче, което прави билката гръмотрън особено търсена, е, че  тя е препоръчвана и като най-доброто средство за отслабване, казва Емил Елмазов: "Ако напълняването се дължи на  по-слабата  работа на бъбреците и събираме вода, то тогава гръмотрънът ще свърши работа и ще отслабем, доколкото ще се лишим от тази излишна вода. Но пък гръмотрънът е много ефикасен за целулита, който се смята особено от дамите, за нещо много некрасиво и представлява набиране на вода в клетките на бедрата.Тогава гръмотрънът ще помогне и би бил по-ефикасен, ако се приема вътрешно не повече от две чаши дневно след 15-минутно варене и половинчасово охлаждане.. Истинският препарат – воден извлек от гръмотрън  трябва да се прави не със запарка, а с варене – така се извлича алкалоида. Той е високотемпературно съединение, т.е. може да се извлече чрез дълго прилагане на по-висока температура. Икономическата полза за човека е, че вместо да взима диуретици, може да лев и 50 ст. да отиде да си купи коренчета от гръмотрън -  див произход, първична природна структура. Аз не одобрявам изнасянето на билки, смятам, че трябва да си остават тук и да се изнасят продукти от тях, ако се изнасят."

Корените  на гръмотръна се изкопават през есента, след узряване на плодовете, когато цялата надземна част е увехнала, или рано през пролетта, преди да е започнал растежът на растението. Само тогава те са най-лековити и носят най-доби приходи.

За повече информация посетете сайта на Фондация "Информация и природозащита" www.susherbsbg.eu.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09