Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разговор за "Голямата война" - сто години по-късно в "Срещи"-те

| обновено на 08.11.14 в 10:19

100 години от началото  на Първата световна война...

Защо? Защото всичко, случващо се днес, тръгва от Голямата, Младата, дори  Великата война - на много езици я наричат така. 

Разговор за безсрамното и безстрашно човечество, което "след Първата си глупост допусна Втората, за да сме в очакване и на Третата."

Двама историци в "Срещи"-те на Людмила Сугарена на 8 ноември - Димитър Стоянович и Тодор Радев за уроците на Първата Световна ...

Целия разговор  чуйте в прикачения файл!
Още от категорията

Пловдив е домакин на фестивала „Тракийски мистерии“

Какви ще са " Тракийски мистерии " на 30 септември в Пловдив, научаваме от разговора с  Пламен Иванов , изпълнителен директор на фестивала и  Диляна Ангелова , която представя дигитални платна на Античния театър, преди спектакъла "Тракийска мистерийна драма".  Фестивал „Тракийски Мистерии“ се провежда на емблематични за древната история по нашите..

обновено на 29.09.23 в 16:26

В "Срещите" - чете ли Пловдив?

"Четенето, в което Еросът опложда Логоса, за да открие Космоса" - тези три стихии древните са познавали.  Как е днес? Четем ли? Чете ли Пловдив? Литературен град ли е Пловдив?  Ще мислим с Мартин Касабов и Владислав Севов в дните на Есенния салон на изкуствата. Слушайте, ще бъде интересно.

публикувано на 29.09.23 в 12:23

Х Международен фото салон представя "Избрано"

Изложбата "Избрано" от Х Международен фото салон Пловдив 2023 е втората изложба за годината, която пловдивчани и гости на града ще могат да видят, експонирана върху оградата на Античния театър, северен вход, от страната на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Тя ще остане там до 20 октомври 2023 г.  Събитието е част от програмата на Есенен салон на..

публикувано на 29.09.23 в 11:20

"Галерията" събира изкуство и история

Ново артистично пространство с името „Галерията“ отваря врати на 30-ти септември в сградата на Ефория „Зограф“  в южната  страна на Пешеходния мост. В сданието се помещават 20-ина ателиета, чиито обитатели художници ще се изявяват с изложби в новата сграда, строена през 30-те години на миналия век. В деня на откриването от 11 до 17 ч.ще..

публикувано на 29.09.23 в 09:51

16 филма гостуват на фестивала КЕФФ в LUCKY Дом на киното

16 филма в рамките на 10 дни ще представи в официалната си програма третото издание на Комедийния европейски филмов фестивал – КЕФФ 2023 в арт киното на Пловдив LUCKY Дом на киното.  12 от тях са нови заглавия от Европа, а в програмата са включени и 4 класически заглавия на легендарния, роден в Лондон британски комик, Чарли Чаплин.   Експертно..

публикувано на 29.09.23 в 06:51