Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път от три години имаме непредизборен бюджет

Васил Велев

Започваме разговор и по още една много гореща за държавата тема, защото тя също е свързана с интереси и с пари. Бюджетът за следващата година не е революционен според експертите. Държавата пак ще харчи повече отколкото е могла да събере. 

 Бизнесът ще получи още малко тежести на този фон. Дългът ще продължава да расте. Но новината е, че правителството се кани да свие държавния си апарат като се цели в 10-процентно спестяване в разходите за заплати например. Има и други новости. И сега, за да попитаме за какво ще стигнат актуализираните милиарди в държавния бюджет – гледната точка на работодателите търсим от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Кажете, г-н Велев, след като прочетохте анализа, цифрите и данните, които видяхте забелязахте ли те да дават заявки за реформи, които ще се осъществят в интерес на икономиката в държавата.

Васил Велев: Първият прочит на проекто-бюджета показва, че за първи път от три години имаме един не предизборен бюджет. Какво имам предвид? Един по-реалистично направен бюджет, консервативно направен, изпълним по приходите, защото последните две години имахме твърде амбициозни приходи, които беше малко вероятно да се изпълнят.  Докато сега виждаме даже по-скоро малко подценена приходна част и ръст на брутния вътрешен продукт и от там по-лесно изпълним, нека така да го наречем, като в разходите основното свиване е, и това е правилно, и това е в разходите за държавно управление, държавна администрация – тези около 400 милиона лева, която икономия отива реално за увеличение на пенсиите и за известно намаление на дупката в хазната на бюджетния дефицит.

Иначе като цяло ние подкрепяме преразпределението на брутния вътрешен продукт през бюджета да се държи под 40 %  и това твърдо изискване на бизнеса е спазено в този проект....

Просто финансовата дисциплина изведнъж рухна – събират се по-малко пари в бюджета..

Р. П.: Г-н Велев, вие заговорихте за потребителската дефлация като факт. Може ли тя обаче да бъде един плашещ феномен за икономика като нашата, когато доходите стангнират и всъщност е свързана с административно налагане на решения за потискане на цените?

В. В.: Всъщност това административно потискане на цените приключи с ръста на цените на ел. енергия и за следващата година се очаква минимална инфлация, прогнозата за следващата година е средно годишно да има 0,1 % инфлация – това е прогнозата на правителството. Нашата прогноза е за по-голяма инфлация – от порядъка на 0,5 % така, че с дефлацията приключваме тази година. Това не е причина да се търси административно увеличаване на възнагражденията, откъдето щяло да се увеличи потреблението и да се преодолее дефлацията.

Трябва да се насърчава износът, защото потреблението у нас е потребление на вносни стоки, защото потреблението у нас е потребление на вносни стоки. Ние до там сме се докарали, че се храним с 80 % вносни стоки...

Финалното изречение е, че бюджета е консервативно реалистичен. По-скоро ние като работодатели ще го подкрепим с тези забележки – ние ще искаме да видим и продължаване на реформата за такса битови отпадъци. Тя беше започната и имаше, и има още, макар и теоретична възможност да бъде довършена и от следващата година най-накрая да се плаща тази такса пропорционално на направените боклуци, а не пропорционално на стойността на имота. Бихме искали да видим най-накрая отмяна на тази несправедливост  първите три дни болнични да се плащат от работодателя при условие, че той вече е осигурил работника за този риск.

За данъчната политика, пенсионната реформа, минимална работна заплата, бюджетни приходи, дефицити, инфлация, дефлация и други аспекти на бюджетната  политика  – чуйте тук от интервюто на Веселина Пеева с председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33