Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анифе Хасан: Обидени сме на здравния министър, защото вменява колективна вина на ромите

Снимка: БГНЕС

Ние сме обидени, защото здравният министър вмени една колективна вина. От неговото изказване се оказва, че всички роми нямаме правото да получим спешна помощ. На спешна помощ имат право дори осъдените, дори престъпниците. Не можах да разбера защо цял етнос трябва да поеме вината на 185 души, каза заместник-председателят на Националната мрежа на здравните медиатори Анифе Хасан в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Работата на здравния медиатор е улесняване на достъпа до здравни и социални грижи. Именно, прекъсвайки достъпа до ромските квартали на спешна помощ се обезсмисля и нашата работа, каза още тя.

След изказването на здравния министър Сабина Панайотова поставила въпрос в една от социалните мрежи, с който представя една различна гледна точка по този казус. Въпросът е "А какво правим утре, ако в една ромска махала умре дете?".

В интервю за "Хоризонт до обед" Панайотова обясни:

Аз си представих ситуация, в която се обажда майка на 112 и казва: Добър ден, детето ми не може да диша. И в момента, в който си каже адреса, те й казват, че не могат да дойда при нея. За мен здравният министър не може да си позволи да прави такива изказвания. 

Полицаи да пазят медицинските екипи на Спешна помощ в проблемните квартали от нападения – за това вчера се договориха здравният и вътрешният министър след като поредното нападение над екип на спешната помощ взриви медиите и социалните мрежи. Решението беше взето на извънредна среща между двамата министри след петъчното заявление на здравния министър Москов, че ще лиши ромските квартали от спешна помощ, докато  там не стане безопасно за лекарските екипи.

Изказването му предизвика бурни реакции. То породи въпросителни относно Хипократовата клетка, както и въпросителни относно възгледите на здравния министър за една част от българските граждани.

В своето остро изказване здравният министър заплаши, че ще лиши цели квартали от спешна помощ и ще остави спешно болните да се оправят сами, ако ромските лидери не се намесят.

Вчера вече министър Москов беше разбрал, че има здравни медиатори от самата общност и че вероятно те могат да помогнат в този заплетен възел.  В споразумението между вътрешното и здравното министерство се предвижда да се се ползва техният опит, затова потърсихме гледната точка на здравните медиатори в лицето на заместник-председателката на Националната мрежа на здравните медиатори Анифе Хасан.

Ден след заканата на здравния министър Петър Москов, че ще спре спешната помощ за ромските квартали освен расистка радост в определени сегменти на социалните мрежи се появи и въпросът Какво правим утре, когато в ромската махала умре дете?

Зададе го  Сабина Панайотова. Не познавам тази жена, но искам да ви прочета как започва нейното казване по темата:

Седнах да пиша пост за плюшеният рис от WWF и от къде да си купите благотвортиелни календари тази година, когато видях във фийда си, че здравният министър смело се е обявил за това от утре в гетата на България, на практика, хора да измират без лекарска помощ. »

Целите интервюта на Ирина Недева с Анифе Хасан и Сабина Панайотова  /активен гражданин-блогър/  можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!