Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на радиото идва от факта, че то е сбор от съмишленици

В навечерието на своята 80 – годишнина БНР представи премиерно книгата на доц. Ивайло Христов  „Божана Димитрова кауза радиожурналист“. С  Божана Димитрова, безспорна любимка на поколения радиослушатели, разговаряме в програма "Точно днес".

„Голямата магия на радиото и неговата сила се дължи на факта, че то е сбор от съмишленици, които трептят на една вълна. Аз благодаря на всички хора, с които работих в продължение на 40 години - половината от онези светли 80 години на Българското национално радио. 
Две години и половина се съпротивлявах и се съмнявах дали има нужда от тази книга. Когато Ивайло Христо ми показа събраните 40 интервюта, отзиви, оценки - аз се съгласих. От сърце благодаря на хората, които написаха книгата и помогнаха за нейната реализация. БНР е първата, единствена и най-силна медия.
 Всички ние от Българското национално радио имаме самочувствието да празнуваме и да се изправим пред България, защото ние даваме на страната си толкова много. Националното радио има право, като властелин на ефира, да бъде българският светилник“, заяви Божана Димитрова.

Радио Пловдив: Особено ми е приятно да кажа сега добро утро и здравейте на Божана Димитрова в ефира на Радио Пловдив. Поздрави от Пловдив, г-жо Димитрова.

Божана Димитрова: Благодаря. Отвръщам с поздрав, с привет към слушателите на Радио Пловдив и моля в началото на краткия ни разговор да спестяваме такива думи като легенда, като звездна – аз съм една от „Хоризонт” през годините и подчертавам онова, което трябва да бъде подчертано винаги, Живка, че радио се прави в екип, в екип от съмишленици. Заедно в ефира сме с музикалния редактор, с режисьора, с тези хора, които са на телефоните, с нашите слушатели. Ето защо смятам, че в радиото винаги има магия и тя се дължи на това, че сме заедно в ефира.

Р. П.: Какво искате, г-жо Димитрова, да кажете на младите колеги, които сега се докосват до магията радио, на тези, които избират  това да бъде тяхната съдба занапред? Какво да им кажем?

Б. Д.: В края на книгата авторът Ивайло Христов зададе същия въпрос – какво бихте посъветвали младите, какъв съвет бихте дали. Убедена съм, че съвет се дава само в краен случай и ако бъде поискан, защото младите хора сами стъпват на този радио път, би следвало  сами да търсят и посока, и цел, и сами да усетят и радостта, и отговорността от микрофона. Но все пак има основание да говорим за младите хора в началото на тяхната кариера и аз бих казала не толкова като съвет, а като задължение, че не можеш да заставаш пред микрофона, без да си абсолютно готов, без да си проверил, без да имаш сърце във всяка една от темите, които се осмеляваш да разискваш с аудиторията.

Другото ми не толкова пожелание и не просто съвет, а пак казвам – дълг и задължение за всеки млад журналист, е безупречното владеене на ясния български, красив наш език. Защото радиото е законодател на българския език. Би следвало именно радиото да бъде първото, тъй като радиото се слуша от децата ни, радиото се слуша от родителите ни, радиото е отговорно към българския език. И дали да не спрем до тук със съветите?

 И, да, може би трябва да кажем нещо и за днешното младо компютърно поколение, че гугъл и копи пейст не са единствените източници. Моля поне това да запомним, за да бъде радиото на висотата, на която е 80 г. и тук прибавям и моето мнение, че това е всъщност първата медия, това е медията на мислещите хора, това е медията, която безусловно издържа и на конкуренцията, и на всички повеи на времето така, че и млади, и стари сме еднакво длъжни към националния микрофон. 

Цялото интервюто с Божана Димитрова може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36