Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култивиране на Медицинска ружа

По данни на Световната здравна организация над 80% от населението на Земята  използва лечебни растения. Голямото търсене обаче застрашава от прекалена експлоатация диворастящите находища и налага необходимостта от взимането на мерки за опазване ресурсите от ЛР в природата.  Най- добрият подход за опазване на естествените находища от лечебни растения е култивирането им, казва ботаникът проф. Стефан Станев.  
Медицинската ружа е сред лечебните растения, чийто корени са най- ценни, което е довело до унищожаването на диворастящите й находища. Тъй като не са оставяни растения за самовъзобновяване и период на покой, в който не се бере от находищата, те силно са намалели. За да се опази видът в природата, събирането му от естествените находища е забранено. Нуждата от суровина обаче е довела до необходимост от култивиране на медицинската ружа и от години коренът от нея се добива само от култивирани площи. За отглеждането на медицинската ружа ви разказваме днес с Фондация "Информация и природозащита" . 

Лечебните свойства на ружата са оценени още в древността. Не случайно родът й е получил наименованието си от гръцки и значи  лекувам. Използването й в медицината е заради смекчаващото и отхрачващо действие, както и в противовъзпалителните, болкоуспокояващи, затягащи и противоеластични свойства. Този ефект се дължи главно на слузестите вещества, които се съдържат в корените, листата и стъблото.  

У нас ружата е сред първите 40 вида лечебни растения по производство и износ на билки от страната. Тя е разпространена в цялата страна, но тъй като обича по- голямата влажност, се среща на ограничени места, предимно край водни басейни – край реки, блата, по- влажни тревисти места, ливади храсталаци. Още преди десетилетия запасите в страната са силно намалели поради напревилно и неконтролирано събиране. 

Кръстьо Сауков от пазарджишкото село Юнаците е агроном като от близо 20 години се занимава с култивиране и производство на семена и разсади на лечебни растения, сред които и ружа. Твърди, че отглеждането й е печеливш бизнес, защото природните запаси не стигат, а в същото време употребата на билката в медицината е интензивна. Ежегодно у нас се добиват между 50 и 100 хиляди килограма  като търсенето на суровина и на нашия, и на чуждия фармацевтичен пазар е голямо. Според Сауков растението не е предирчиво и е подходящо за района на Пловдив и Пазарджик.

Препоръчва се почвата да бъде обогатена с угнил оборски тор, размесен със суперфосфат и калиев тор. Въпреки че е специалист по растителна защита Сауков предпочита да не използва препарати, заради завишените изисквания на клиентите суровината да не е замърсена с вредни за здравето химикали.

Кръстьо Сауков сам произвежда семената си като засаждането на ружата може да стане през есента или през пролетта. Засаждането на медицинската ружа е ръчно, разказва още стопанинът. 

Заради това,че събирането на медицинска ружа от естествените й находища е забранено, специално изискване към земеделските стопани, които отглеждат растението е да се сдобият с документ за произход на продукцията си, предупреждава Сауков. По думите му, този  документ е задължителен, защото ружата е на изчезване. Издава го кметът и не е платен. 

При отглеждането на медицинската ружа като двегодишна култура се получават 50—60 кг/дка сухи цветове, 100—150 кг/дка сухи листа и 200—300 кг/дка сухи корени. В момента цената на ружата е много изгодна, твърди Сауков. 

Разнообразните почвени и климатични условия в България са благоприятни за култивиране на най-различни видове билки.  Отглеждането  на  лечебни растения е една сериозна от икономическа гледна точка възможност за хора, които сега избират фермерството за свой бизнес или за стопани, които досега са отглеждали култури, чието търсене вече не е голямо.

Култивираните лечебни растения дават по- големи добиви, имат по- високо съдържание на биологично активни вещества, могат да се отглеждат и събират механизирано, което води но намаляване на тяхната себестойност и не на последно място може да се планира добива им за годината, което гарантира успешната реализация на продукта. 

Повече информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация "Информация и природозащита" на адрес www.rubriki.eu, където те са подредени по теми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09