Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама бивши кметове в задочен спор за бюджета на Пловдив

Общинските съветници от Патриотичния фронт няма да подкрепят бюджет 2015 на Пловдив, който ще се гласува на извънредна сесия този четвъртък, заяви  съветникът Слави Георгиев. По думите му това е един неизпълним , „бомбастичен” бюджет от 260 милиона лева, в който няма предвидени достатъчно средства за инвестиции. 

В интервю за Радио Пловдив Спас Гърневски, зам.- председател на общинската бюджетна комисия и бивш кмет на Пловдив, контрира, че този бюджет ще направи Пловдив по-добър за живеене град. Дава се началото на множество инфраструктурни  проекти, чийто строеж ще продължи и догодина.

Най-голямата сума са 2-та милиона лева за паркингите на Колодрума, а предвидените средства за реконструкция на ключови булеварди и инфраструктура са минимални, категоричен е Георгиев. 

Народният представител от Патриотичния фронт и бивш кмет на Пловдив  - Славчо Атанасов коментира, че шоковата терапия на настоящото управление с вдигане на данъци и теглене на заеми е прогонила бизнеса и не е довела до нищо добро за обикновения пловдивчанин.

Той посочи, че на практика през настоящата година, след погасяване на вноските по кредитите, градът ще разполага само с 3,5 милиона  лева свободни пари. От друга страна сумата за издръжка - заплати и осигуровки на администрацията е в размер на 180 милиона лева.

Славчо Атанасов счита, че общинската администрация трябва да бъде намалена с 30%, което ще освободи финансов ресурс в размер на около 5 милиона лева годишно, защото през последните 3 години работещите в общинските звена са се увеличи с 1000 души.

Бившият кмет каза още, че стойността на ремонта в Цар-Симеоновата градина в размер на 8 милиона лева е чудовищно съмнителна и заслужава ревизия.

Бюджетът на Пловдив е реалистичен, съобразно с развитието на града от последните 2 - 3 години, това заяви общинският съветник и зам.-председател на бюджетната комисия Спас Гърневски, който е и бивш кмет на Пловдив. 

Нека се гордеем, че Пловдив е стигнал до тази цифра - 260 милиона. Не е истина , че сметките се правят на тъмно, както твърди Слави Георгиев, добави Гърневски. 

Той уточни, че е имало 15 дни за запознаване със средствата в бюджета и закона е спазен. Истината е, че това е бюджет на приемственост, който ще заложи много възлови обекти тази година. Техният строеж ще продължи и догодина. Именно те ще подобрят инфраструктурата на Пловдив, беше категоричен Гърневски.

Като бивш кмет аз винаги съм искал градът ни да се развива и смятам, че той върви към добро, заключи Спас Гърневски.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30