Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изискването за стопроцентно съгласие на собствениците е препъникамък за програмата

Ральо Ралев - кмет на район "Северен"

Препъникамъкът в санирането ще бъде изискването за 100-процентово съгласие на желаещите да санират жилищата си в съответния вход, защото винаги ще има "задни колела" . 

Това заяви в интервю за програма „Точно днес” кметът на „Северен” Ральо Ралев.  Той уточни, че подлежащите на саниране жилища в квартала са 120, но досега  документи са подали само две сдружения на собствениците на панелки. Кметът  подчерта, че изискването за 36  апартамента, които  трябва да има за саниране в един блок, се отнася единствено за първите  200 милиона транш от сумата от един  милиард  лева предвидени  по програмата за настоящата година. Никой обаче не знае дали ограничението ще остане за следващия транш или ще има корекция в изискванията за броя на апартаментите, предупреди Ралев. Той заяви още, че досега информацията, която се обсъжда , касае единствено управлението на етажната собственост, която обхваща един вход. За саниране обаче ще се допускат не отделни секции, а цели блокове. В отговор на въпрос за създадената организация от районната администрация за популяризиране на националната програма за енергийна ефективност и отговор на възникващите въпроси, Ралев подчерта, че екипът е мобилен и „наситен  с инженери”, които експертно могат да помагат на гражданите във всеки от седемте района на „Северен”. Принципът за участие е състезателен, лимити няма, тъй като  засега никой не е в състояние да обясни докъде ще стигнат парите за саниране на панелните жилища.  Ралев подчерта, че  сдруженията на собствениците ще имат петгодишен срок на съществуване, тъй като това е  предвиденият от Закона минимален гаранционен срок.  Сдружението е бенефициентът, получил помощта и е субектът, който може да внася жалби впоследствие.  Сдружението обаче няма никакви други правомощия като понасяне солидарно на тежести, продажба на апартаменти при неплащане на дължими суми и т.н, подчерта още кметът на "Северен" Ральо Ралев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45