Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режат парите на болниците, "размножаването" им източва Здравната каса

| обновено на 27.02.15 в 14:33

Болниците в Пловдив и областта през 2015 година ще получават под 90% от парите си за лечебна дейност, съобщи директорът на РЗОК  Антонина Славова. Вече няма да се плаща и за  дейност над определения лимит. 

По думите й бюджетите на здравните заведения ще се определят на базата на сложна методика, която все още не е приета от Министерския съвет и в касата нямат конкретни указания. „Като цяло бюджетът на  районата каса ще е по-малък от миналогодишния от 380 милиона лева,  за сметка на повечето сключени клинични пътеки за 2015  и новите болници", коментира Славова. 

Тя обясни, че в Пловдив новите болници  са две, но в много от останалите лечебници има  увеличение на клинични пътеки. Така Пловдив с 267  клинични пътеки, по които ще работят болниците, изпреварва  и София, където са само 206. „Непрекъснатото разкриване на нови болници и дублиращите структури е основния проблем за недостига на средства", коментира д-р Георги Кръстев, председател на Районната лекарска колегия в Пловдив. 

Той обясни, че се очаква сериозен проблем с финансирането, защото за месец декември трябва да се плати от бюджета за тази година, което автоматично  ще намали средствата за останалите месеци. От лекарската организация ще изготвят съвместно с  РЗОК и директорите на болниците в областта, искане до  НЗОК за корекция на бюджета. 

Д-р Кръстев поясни, че ще бъде изготвен анализ за броя на болните от други области лекувани в пловдивските болници и ще се настоява за отпускане на повече средства.  По последни данни броят на здравно-осигурените в пловдивска област е 488 хиляди и това е един от компонетните при формиране на бюджета. За миналата година в пловдивско над 200 хиляди  души са били без здравно осигуряване, съобщи  директорът на касата.

 „Проблемът е много сериозен  за общинските болници, които са заплашени със запор на сметки и невъзможност да плащат на доставчиците си”, алармира директорът на МБАЛ” Д-р Киро Попов” в Карлово – д-р Христо Пелев. Той поиска, по примера на столична община, местните власти да вземат решение за отпускане на безлихвени заеми на общинските си заведения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват новата детска градина в район "Тракия"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и кметът на „Тракия“ Георги Гатев ще открият новата детска градина в района. Тя се намира до блок 126 - 132, зад голям супермаркет в „Тракия“. В сградата ще преместим 4-те филиални групи на ДГ „Червената шапчица“, а наесен ще обявим прием за още 4 групи , обясни кметът на „Тракия“ Георги Гатев. Преди..

публикувано на 05.06.24 в 06:57

Втори ден протестират животновъдите от Карлово и Калофер

Втори ден продължават протестите на животновъдите от района на Карлово и Калофер заради ограничения достъп до планински пасища.  След като вчера опънаха палатков лагер на Подбалканския път на отбивката за Калофер днес преминават към ефективни протестни действия.  Протестиращите ще блокират пътната артерия в 13 часа. Блокадата ще продължи час...

публикувано на 05.06.24 в 06:47

Очаква се кабинетът да отпусне парите за щетите от наводнението в Карловско

Очаква се днес служебният кабинет да отпусне до 10 милиона лева за най-належащите дейности по преодоляването на щетите, които нанесе водното бедствие преди близо две години в Карловско.  Държавата ще отпусне 10 млн. лв. за наводнените карловски села Ангажиментът беше поет от министър-председателя Димитър Главчев пред кмета на Карлово Емил..

публикувано на 05.06.24 в 06:43

Започва 16-то международно изложение за отбрана "Хемус"

147 компании от 25 държави представят своя продукция на откриващото се днес в Пловдив 16-то международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024”. То ще продължи до 8 юни в Пловдивския панаир и е под мотото „Отбрана, антитероризъм и сигурност“.    Изложението ще бъде открито официално от министъра на отбраната Атанас Запрянов,..

публикувано на 05.06.24 в 06:29

Кола прегази възрастна жена на кръстовище в Сопот

Възрастна жена е починала след пътно произшествие в Сопот. Сигналът е получен в полицията към 11.30 ч. - на кръстовище в града движещ се на заден ход лек автомобил "Сузуки" блъснал 78-годишна пешеходка.  Пострадалата е транспортирана в пловдивска болница, от където по-късно  е издъхнала.  Колата управлявал мъж на 56 години. Пробите му..

публикувано на 04.06.24 в 16:40