Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убиецът на детето в куфара е роднина психопат

Д-р Веселин Герев, психиатър с диагноза за това кой е убиецът  на 5 годишно момченце. 

Тялото на детето беше намерено на 20 март в района на село Пасарел в затворен куфар. Какво могат да помогнат психиатрите  за разкриване на извършителя на тежкото криминалното деяние, питаме и за профайлърите, които работят по случая за мистериозно убийство, което остава загадка.

И към една от темите, свързани със злобата на деня, що касае едно убийство, което остава неразкрито – на момченце, което е петгодишно с ръст 112 см. Интерпол и Европол ще помагат при установяването на самоличността на момченцето, намерено убито в куфар на брега на язовир „Пасарел”. Изготвеният от МВР профил ще бъде изпратен до полицейските организации, които ще разпространят по държавите-членки това съответно описание на детето. Сега към тази тема, свързана с жестокостта в обществото и за предполагаемия извършител ще разговаряме с психиатър д-р Веселин Герев.

Да започнем може би с основния въпрос откъде идва засилената агресия в обществото в последния един месец – грабежи, побои, сега и смъртен случай на дете?

Веселин Герев: Агресията по принцип не се трупа от вчера до днес. Това е енергия, която е натрупана в нашето общество в последните 10 – 15 г. и тя постоянно ескалира поради факта, че икономическата криза се засилва, натискът върху хората от гледище на тяхното финансово състояние, социалния им живот става все по-голям. И много хора са притиснати от факта, че не могат да покриват ежедневните си задължения, че не могат да обгрижват себе си и хората около тях и това ги вкарва в една спирала на напрежението, която постоянно ескалира. Зимните месеци обикновено са месеците на най-голямото напрежение. Това е не само поради факта, че хората дължат по-големи суми за отопление, ток и т. н. А това е и поради факта, че нямаме достатъчно слънце, което се грижи за спокойствието на нашата психика. Това прави хората доста по-изнервени, доста по-мрачни, доста по-агресивни от нормалната им същност, от нормалния им характер. Затова и по принцип месеците февруари, март и април докато дойде пролетта са месеци на малко по-изразена агресия.

Р. П.: Д-р Герев, моля да ни кажете, да скицирате имате ли вече ваша версия за умъртвеното дете, което бе намерено в куфар в реката до язовир „Пасарел”. Според вас кой може да е извършителят на това зверство?

В. Г.: Според мен това е един много тежък акт на психопатия. Тук не става въпрос на психично болен човек. Тук става въпрос за един човек агресивен, човек с импулсивни прояви и най-вероятно, най-вероятно близък човек на това дете, защото то не е обявено за издирване при нас поне. Доколкото аз така разбрах фактите от полицията то не е обявена за издирване, значи то е близко дете на тези хора, които са го извършили, може да е извършено по невнимание, може да е извършено от други деца. Ако семейството има повече деца и те са оставени те да се гледат сами, безнадзорно, но най-вероятно извършителят е по-възрастен човек. Самият факт, че то, казано цинично, е опаковано, че е преместено до там, че е изхвърлено, целта на всичко това е да бъдат заметени следите и то да бъде открито възможно по-късно, когато няма да има вече по външни белези да бъде разпознато. Но така или иначе аз поддържам версията, че това е един агресивен психопат, който е извършил това тежко деяние.

Р. П.: А как да се търси, в коя система – в семейството или пък близък на семейството, българче ли е, какво говорят следите, този толкова скъп куфар, в който е намерено детето?

В. Г.: Имайте предвид, че тези куфари се изхвърлят по боклуците. Това може да е и куфар, краден отнякъде. Тъй че много е трудно да се разбере по куфара кое е детето, пък и аз не съм следовател.

Р. П.: Да, ще оставим това на профайлърите да го уточняват, защото е много трудно.

В. Г.: Но самият профил на човека е най-вероятно на човек близък познат, роднина, защото от него трябва да тръгне инициативата детето да бъде обявено за издирване, а то не е обявено за издирване. И от друга страна куфарът  може да е намерен по боклуците, открадна отнякъде и т. н. Тъй че кърпата, която е намерена вътре най-малко може да даде някакви доказателства. Единствено ДНК експертиза, но единствено може да се предполага и случайно да бъде открит този човек.

Р. П.: Много искам да ви попитам дали вярвате в тази версия, която разпространиха криминалистите, че наистина извършителя може да се търси като роднина на момченцето.

В. Г.: Поне за мен това звучи логично, защото ако това е чуждо дете, намерено случайно, по някакъв начин умъртвено, близките просто щяха да подадат сигнал и то да бъде обявено за общодържавно издирване. То не е обявено за издирване, което означава, че тези, от които зависи това да бъде направено просто не са го направили и това донякъде се връзва с логиката, че те са извършителите.

...............




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00