Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо място сме в Европа по насилие между учениците в училище

Преди месец Европейската комисия публикува изследване, според което българското училище е на първо място в Европа по насилие и тормоз между децата в училище. Заяви в интервю за Радио Пловдив психологът Иван Игов. 

Нивото на агресия в училището расте.  И децата все повече не могат да се справят и с автоагресията.

Преди пет години по данни на Световната здравна организация България е на първо място по самоубийства на момчета до 14-годишна възраст. Сега сме на второ, или трето място. 

Всяка година губим по два  училищнти класа от автоагресия. Децата не могат да се адаптират. 

Агресията се насочи и към учителите.  В последните години върху многострадалните им глави се струпаха какви ли не обвинения и квалификации.  За да се стигне до това,  настоящият министър на образованието проф. Тодор Танев да настоява в Наказателния кодекс да влезе и посегателството срещу учители – било то физическо, или словесно. Ще има серия от конференции и акции с работна група с Министерството на вътрешните работи – това обяснява още министърът на образованието.  психолога Иван Игов и така, г-н Игов, как се стигна до тази ситуация да търсим закон за защита на учителите?

Иван Игов: За мен това е една проява на безпомощност по-скоро, защото ако ние в годините бяхме направили така, че учителската професия да има престиж, да бъде уважавана, учителите да получават онези неща, които са необходими, за да могат да се развиват и като професионалисти, и като хора, ако бяхме вкарали повече млади учители, ако бяхме им направили нормална система за кариерно развитие, едва ли трябваше да се стига до такъв закон, защото нали си представяте как във Възраждането, или дори и преди стотина години, някой дори би си помислил да посегне върху учител, докато сега сякаш това е нещо нормално. Учителите са длъжни да правят всичко – от това да отглеждат и възпитават децата ни, до това да се забавляват и разбира се да им пишат оценките, които родителите смятат, че те заслужават.

Много неща са се натрупали, но аз не смятам, че точно закон е начина, който може да реши нещата.

Р. П.: Учителите, само една много кратка реплика да вмъкна, са виновни дори и затова, ако ученик през междучасието избяга и от съседния магазин открадне нещо.

И. И.: Да, да, разбира се. Не дай си, Боже, да се случи нещо друго – да падне, да се удари – това би било възможно в условията на една нормална училищна система, където в едно училище има не повече от 300 деца и където всеки учител познава всеки ученик и обратното, покажете ми как това може да се случи в съвременното ни, аз не знам как даже да го нарека, по скоро прилича на някакъв птицекомбинат, където са натъпкани като бройлери по 2000 деца в училище за 300, на две смени и какво ли още не. Аз исках само това да кажа, че не е необходимо да правим специален закон.

Цялото интервю с психолога Иван Игов е тук. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21