Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите имат изтормозено чувство за хумор

Румен Белчев

Напълно сериозно:  за шегите в държавата, главните герои от вицовете на съвременна България, ирационалността в реалността и спасителното чувство за хумор  в оптимистичен разговор с Румен Белчев –управител на „Стършел” ООД, познат ни като автор на книгите „Кучета без село”, „Буре бира”,. „Часът на музите” ,”Чрез светло пиво -  към светло бъдеще”, това е идеологът и създател на Бирената партия в България и автор на рубриката „ Разпечатосване”....Може ли да бъде поставен знак за равенство между лъжата и шегата? Честит празник, г-н Белчев: 



Румен Белчев: Благодаря.... По-възрастните си спомнят, че Първи май беше боен празник на труда, не зная защо боен, тогава кого биехме, та първи април е боен празник на лъжата.

Р.П.  Лъжата обаче много ни бие, ние сме непрекъснато под нейните удари, но въпреки това я обичаме, често прибягваме до нея, но не прощаваме, когато нас ни лъжат...

Румен Белчев:  Ами никой не обича да го лъготят, но е много сладко да прекараш някого и като гледам, доста народ се упражнява.

Р.П. Какво мислите тогава за шегите в държавата, за начина, по който политиците се шегуват с пенсионерите, с учителите, с лекарите, те пък – с пациентите си и обратното, защото стана въпрос за биенето.....

Р.Белчев: Онзи ден седнах и разсъждавах. Нали държавата се крепи на правосъдието. Символ на правосъдието е Темида с превързаните очи и везните – една много безпристрастна жена, която  съди, не гледа, а съди  правилно.  На везните се слагат от двете страни фактите, едната натежава, другата олеква. Откъде  знае тази жена, коя истина натежава? Значи някой й казва....Ами всичко започва оттам...

Р.П. Значи всяка крушка си има опашка, както бихте казали вие. Интелигентният човек има чувство за хумор. Доколко е вярна обаче според вас тезата?

Р.Белчев: Не е вярна, не е вярна, защото  се знае, че Лев Толстой е нямал абсолютно никакво чувство за хумор и това  не му пречи да е велик писател...

Р.П. Вие ме изненадахте....

Р.Белчев: ...не се познаваме лично с него, чел съм го.

Р.П. Как общувате Вие обаче с хора, които нямат чувство за хумор, какви са тези хора според Вас?

Р.Белчев: Честно казано, всеки ден ми се налага да общувам с такива хора. Те звънят в редакцията и ме държат по половин час на телефона – както пишеше едно време в пощите: с нетърпеливите – търпеливо, с хората без чувство за хумор – с чувство за хумор......

Повече чуйте в звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си

След получаването на специалната награда „Пловдив“ поетът и писател Йордан Велчев гостува в студиото на Радио Пловдив и сподели признателността преди всичко към своя град и жителите му.  „Каквото имах, на забравата го казах“ – това е едно кратко стихотворение от поетичната книга на Йордан Велчев „Това, което е“. Писателят и поет заяви в..

публикувано на 23.05.24 в 17:06
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00