Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърличето - изчезващ дар от високите планини - полезни качества и култивиране

Над 80% от населението в света използва лечебни растения.

Природният ресурс обаче не е неизчерпаем. За да се съхрани е необходимо да се предприемат мерки за опазването му. 

Чрез култивиране се получават около 50 % от добиваните у нас билки. Култивирането е най-успешният подход за опазване на естествените находища и за преодоляване на ресурсния дефицит от определени видове лечебни растения. Това е една много важна дейност за България, подчерта Спас Шарков, билкопроизводител от Пазарджик и член на Управителния съвет на Асоцацията на билкарите и гъбарите, който е превърнал хобито си в професия:

Една от ценните у нас билки е гърличето. То е било много добре познато години преди Освобождението на България, най-вече в Карловския регион. Гърличето e известно още и като свинска ягода, заради червените плодове, които много приличат на ягода. То е използвано с лечебна цел от Тахчиевия род, известен като майчиния род на Апостола. През 1881 година в Русенската болница го прилага Васил Чардаклиев. Неговият внук доктор Васил Чардаклиев, след многогодишна селекция в Пазарджик, създава собствен сорт за култивиране. Въпреки това – години по-късно, за гърличето се знае малко, дори и от дългогодишни фармацевти. Търсенето обаче сред жените се увеличава, тъй като то се използва като помощно средство за лечение на мастопатия. Заради липсата на достатъчно информация и предлагане, за гърличето  се говори предимно по форумите, а увеличения интерес, препраща търсещите го и по дворовете на старите баби. Сега в България има много малко естествени находища, главно по високите части на Рила и Родопите, разказа Спас Шарков, един от малкото билкопроизводители, които култивират тази билка у нас:

Гърличето е от семесйтво Лободови, на височина достига от 10 до 80 сантиметра, а стъблото е дебело от 1 до 2 мм. За култивирането му е важно наторяването на почвата и поливането, разказа Спас Шарков:

Спас Шарков внедрява гърличето и в производството, като от него прави чай, който се прилага при мастопатия на млечната жлеза на жените и много рядко при мъжете. Има хипотензивно действие при високо кръвно налягане. Помага при ревматични болки и е много добър антиоксидант, но трябва да се използва само по стриктните указания, останали от покойния доктор Васил Чардаклиев, предупреди Спас Шарков. 

Към гърличето интерес имат и фито терапевтите. Сред тях е Цонка Даскалова, която е използвала гърличето в комбинация с други билки, които подсилват имунната система, а това е един от важните фактори за борба с онкологичните заболявания:

Спас Шарков е категоричен, че българските билки са най-ценните в света. Затова опазването, правилното събиране и използване е от изключително значение. 

Билките не вредят на здравето, а продуктите от тях са на много по-ниски цени от лекарствата. Това обяснява и нарастващия интерес у нас към билковите продукти при лечението на различни заболявания.

Информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация "Информация и природозащита" на адрес www.rubriki.eu, където те са подредени по теми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09