Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"На шестия ден" с Недялко Славов и Красимира Алексиева

По това време в събота опитваме от парчетата седмични вести да направим сглобка смислена и подредена, логически свързана, подлежаща на коментар и анализ. 


Ще го направим и днес. 
Опитът. Може и да не успеем, защото:
Как да се съберат очакването един провален банкер да бъде съден с активността му да продава за 1 евро ключови предприятия на съмнителни инвеститори, който с размаха на едно интервю вдига политическите лидери под строй да го канят, да му обещават охрана, да го цитират, да го анализират, да проговарят, да внасят посветени на светлия му пример предпазни закони....?
Каква да е логическата постройка на пътния сюжет - срутища тръгват като по команда, милиони тонове земя, по която като че ли не воден, а бомбен напор удря и свлича, поглъща къщи, гризе пътища, заплашва като ламя да поглъща пари...?
Земята тръгва, опасно се движи, подкопава и терена дори под многотнния паметник на Христо Ботев в Калофер...
Накъде въобще вървим?
На всичкото отгоре короната на единствената ни цяла магистрала се сви до каскет на обикновено шосе, с предпазна скорост заради прокъсания асфалт.
И то точно по тая магистрала, която води към морето, дето по призива на премиера ще трябва да хукнем да спасяваме сезона, защото видите ли русите не могат да дойдат. 
Ами да се ръзкъсаме ли - нали пак ние от няколко години пазим и поминъка на бедната северна Гърция?!
Тежка отпускарска дилема.... 
Встрани от иронията – новините са бедствени, плашещи, политически напрегнати дебати за пенсии, финансов недостиг, реформи, кръвожадно и дръзко ровичкане в личните драми, насипи обществен стрес....до пръсване и до разпад.
Къде сме днес и накъде вървим? Благодаря на писателя Недялко Славов и галеристката Красимира Алексиева, че приеха да помислим заедно върху това.
Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20