Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно: Субсидията на висшите училища да се обвърже с качеството на образованието

Снимка: БГНЕС

Образованието на фокус - за възможността да се влиза в колеж още след десети клас – част от новата четиристепенна образователна система и за очакваната от всички реформа в образованието е следващият ни разговор с председателя на комисията по образование, депутат от ГЕРБ в парламента Милена Дамянова, която беше и заместник-министър на образованието в предишния кабинет на Бойко Борисов. 

Да поясним първо за нашите слушатели, че идеята за създаването на т. н. интегрални професионални колежи беше лансирана от министъра на образованието проф. Тодор Танев – според системата учениците, които нямат интерес да учат в 11 и 12 клас могат да влязат в колеж направо след десети клас, без да имат диплома за средно образование. След 3 г. обучение, една от които подготвителен курс, те ще могат да придобият четвърта професионална квалификационна степен „майстор”. Предложенията са част от Закона за предучилищното и предучилищното образование, който се гледа на второ четене от образователната комисия в парламента. Кажете каква е целта на предлаганите иновации.

Милена Дамянова: Нека да уточня, че тези иновативни идеи на министър Танев не са част от законопроекта за предучилищното и училищно образование, който се гледа в момента в комисията по образованието и науката в 43-то народно събрание. Така че нека да не смесваме двете неща – законопроектът е една тема, идеите на образователното министерство са нещо съвсем различно. Това, което реализира политиката в сферата на образованието, която реализира и следва да реализира втория кабинет на премиера Борисов, е заложена както в предизборната програма на ГЕРБ, така е одобрена и записана в коалиционното споразумение като мерки и цели, а това са приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование, промени в Закона за висшето образование, с които се цели обвързването на 50 % от субсидията и във висшите училища с качеството, утвърждаване на дуалното образование т. е. получаването на реален практически опит и умения по време на образование.

Основните цели, които сме си поставили с тези мерки са няколко. На първо място, образованието като управленски приоритет, акцент върху модерното образование за постигане на икономически растеж и конкурентно способност, обвързване на образованието с потребностите на бизнеса и ученикът и младите хора в центъра на една образователна система, която да дава знания, но и да развива умения и способности, които са нужни за успешна кариера и справяне с живота.

А идеите на министър Танев за нов тип колежанско образование съответно трябва да бъде изчистена заедно с учителите, с академичния състав и различните представители на бизнеса и на синдикатите. Трябва да кажем, че в системата на образованието както знаете и сега има професионални колежи...

Р. П.: Да и с какво тези новите ще се различават от сегашните, в които се влиза след средно образование?

М. Д.: Тепърва очакваме още повече, че данните показват, че тези млади хора, които са завършили тези колежи в момента трудно намират работа. Трябва да се направи разликата между професионалните колежи, които предлага министър Танев и съответно професионалните колежи, които съществуват в момента, очакваме да се направи и представи анализ от Министерството на образованието дали това е отново връщаме към системата на полувисшето образование, което както знаете съществуваше в България и трябва да се представят и да се изследват причините, поради които тази степен отпадна пред да вървим в някаква подобна посока. Наистина целта е да развием работеща система за професионално образование, от което младите хора да получават добра професия, която се търси на пазара на труда, която е съгласувана с нуждите и съвременните критерии на работодателите и на европейско ниво. 

..............................................

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30