Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методиката на НЗОК трябва да се ревизира

Със 180 гласа  Българския лекарски съюз избра за свой  нов председател д-р Венцислав Грозев от Плевен. В програма "точно днес" разговор с него за приоритети, мерки и неотложни преговори с Министерство на здравеопазването и НЗОК.

Сега към колегията в бяло – лекарите на национално ниво имат своя нов председател – той е хирург от плевенската университетска болница и бивш шеф на местната лекарска колегия в Плевен, д-р Венцислав Грозев е новият председател на Българския лекарски съюз. Той стигна до това място като бе проведен и балотаж, на който се яви доскорошният заместник шеф на организацията д-р Юлиан Йорданов. На него д-р Грозев получи 180 гласа „за”, от тук нататък в следващите три години той ще ръководи БЛС. Нашият д-р Кирил Еленски не успя да се пребори за поста.

Кажете първото нещо, с което ще се заемете, д-р Грозев!

Венцислав Грозев: Първото нещо, с което ще се заема е да помисля, да се поуспокоим, да събера още утре управителния съвет, да предначертаем няколко първи и важни структури като организационна структура, като начин на работа на управителния съвет, като негов правилник и набързо, набързо да започваме така да се запознаваме и да отреагираме на проблематиката, която седи.

Р. П.: Съборът прие две декларации, моля ви съвсем накратко, д-р Грозев, да ни кажете каква е значимостта на тези декларации – едната е свързана с пари.

В. Г.: Да, значимостта на двете декларации е тази, която аз ви казах заради проблемите, които седят пред нас. Да, методиката, която е възприета и по която в момента работи Националната здравноосигурителна каса определено ще трябва до някаква степен да бъде ревизирана или актуализирана малко, защото действително довежда до проблеми във финансово отношение, ограничават се средствата на областните, университетски и общински болници в не чак толкова добрата финансова рамка, която чертае рамковия договор и бюджета на НЗОК, подобна ситуация в никакъв случай не обнадеждава нито колегите, нито пациентите. 

Р. П.: Да стигнем и до реформата, която прави д-р Москов – харесвана, нехаресвана, какво казва колегията, как ще му помагате и кое ще бъде първото, което ще поискате?

В. Г.: Ще се срещнем, ще поговорим и всичко това, което е рационално и положително естествено ще бъде подкрепено. Истината е, че това е може би първия министър, който се обърна с лице към колегията, с лице към колегите си и не може пък всичко да бъде отричано и всичко да се взима на атака от наша страна...

..............


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38