Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На шестия ден" с Асен Колев и Димо Чешмеджиев

Тъмни сенки и мрачни мисли оставя след себе си седмицата, извадила на показ задния двор на държавата.

За гетото, изключено от всякакви декади, но употребявано, когато трябва и за неслучилата се и там операция „чисти ръце” говорим „На шестия ден” с философа от ромски произход Асен Колев и историка доц. Димо Чешмеджиев.

Във „Форум” разширяваме географията и историята на конфликта с хората от Катуница.

Слушайте в събота от 8 до 9 сутринта

И още веднъж след новините в 15

Водещ: Живка  Танчева

Септември 2011 –май 2015 от Катуница до Гърмен. Ще взривят ли гето войните етническия мир  преди изборите?  Паметта подсказва, че тези ескалации на напрежение са циклични  и инспирирани не само от  партии. В периферията ли са ромите  у нас?  Щедро появилите се анализатори тези дни, целево обявиха как държавата се провали във всичко свързано с ромите, до обратното, че случаят Гърмен е битов инцидент.

Случаят в Гърмен не е първи, за отбелязване е, че със сигурност няма да е последен.  Полицията там за месец време и после пламва другаде. Кражбите са в основата и на този конфликт, но няма как да изпонапълним затворите с роми, краднали кокошки и покъщнина, или брали зеленчуци. 

Имаме колосална кражба, за която никой не иска да отговаря! И през май, у нас виси със страшна сила грабежът КТБ, в който ДПС опитва да се оттласка от казуса, а другите партии назначават комисии, външни фирми, квестори и каквото там се сетим, за щателни уж проверки. И май 2015 скритият бос не се завръща, а пуска тефтерчета, списъци, закани.....Има да  си я  борим корупцията! Моника Маковей е гениално права в това, че борбата с корупцията би била много по-ефикасна, ако съществуващите институции бъдат напълнени с независими хора. Тя даже скастри Бойко Борисов "Ще му кажа, че това, което е казал /става дума, че той е казал, че в Румъния не е имало съдебна реформа/ е лъжа и че най-ефективно би било да се хване на работа, така, както направихме ние в Румъния.  Но на Моника Маковей й казаха, че нея и в Румъния не я обичат; камо ли в България.  

Вече не е модерно да си срещу правосъдната реформа. Въпросът е как да се случи, въпреки политиците, които хранят статуквото. Всички българите чакаме съдебната реформа, защото всеки има, кратки примери за наложени присъди по граждански и крими дела, с които смайваме не Европа, а Света  и половин галактики. Квадрат 500, БГ Лувър или задача за познай художника? Пред храма и в квадрата, и този сорт новини: Министър-председателят се спря пред голямо платно на Златю Бояджиев със селска сцена, огледа го и отбеляза: "Я гледай колко овце са гледали…“ 

Управлението изисква да си близо и да слушаш хората. И апологетите, и противниците на Борисов, обаче ще се съгласят с блога на Кристиян Таков, доцент по право от СУ: „Ако искаш да оправиш всичко, по-добре се отчай още преди да си започнал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49