Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"На шестия ден" с Асен Колев и Димо Чешмеджиев

Тъмни сенки и мрачни мисли оставя след себе си седмицата, извадила на показ задния двор на държавата.

За гетото, изключено от всякакви декади, но употребявано, когато трябва и за неслучилата се и там операция „чисти ръце” говорим „На шестия ден” с философа от ромски произход Асен Колев и историка доц. Димо Чешмеджиев.

Във „Форум” разширяваме географията и историята на конфликта с хората от Катуница.

Слушайте в събота от 8 до 9 сутринта

И още веднъж след новините в 15

Водещ: Живка  Танчева

Септември 2011 –май 2015 от Катуница до Гърмен. Ще взривят ли гето войните етническия мир  преди изборите?  Паметта подсказва, че тези ескалации на напрежение са циклични  и инспирирани не само от  партии. В периферията ли са ромите  у нас?  Щедро появилите се анализатори тези дни, целево обявиха как държавата се провали във всичко свързано с ромите, до обратното, че случаят Гърмен е битов инцидент.

Случаят в Гърмен не е първи, за отбелязване е, че със сигурност няма да е последен.  Полицията там за месец време и после пламва другаде. Кражбите са в основата и на този конфликт, но няма как да изпонапълним затворите с роми, краднали кокошки и покъщнина, или брали зеленчуци. 

Имаме колосална кражба, за която никой не иска да отговаря! И през май, у нас виси със страшна сила грабежът КТБ, в който ДПС опитва да се оттласка от казуса, а другите партии назначават комисии, външни фирми, квестори и каквото там се сетим, за щателни уж проверки. И май 2015 скритият бос не се завръща, а пуска тефтерчета, списъци, закани.....Има да  си я  борим корупцията! Моника Маковей е гениално права в това, че борбата с корупцията би била много по-ефикасна, ако съществуващите институции бъдат напълнени с независими хора. Тя даже скастри Бойко Борисов "Ще му кажа, че това, което е казал /става дума, че той е казал, че в Румъния не е имало съдебна реформа/ е лъжа и че най-ефективно би било да се хване на работа, така, както направихме ние в Румъния.  Но на Моника Маковей й казаха, че нея и в Румъния не я обичат; камо ли в България.  

Вече не е модерно да си срещу правосъдната реформа. Въпросът е как да се случи, въпреки политиците, които хранят статуквото. Всички българите чакаме съдебната реформа, защото всеки има, кратки примери за наложени присъди по граждански и крими дела, с които смайваме не Европа, а Света  и половин галактики. Квадрат 500, БГ Лувър или задача за познай художника? Пред храма и в квадрата, и този сорт новини: Министър-председателят се спря пред голямо платно на Златю Бояджиев със селска сцена, огледа го и отбеляза: "Я гледай колко овце са гледали…“ 

Управлението изисква да си близо и да слушаш хората. И апологетите, и противниците на Борисов, обаче ще се съгласят с блога на Кристиян Таков, доцент по право от СУ: „Ако искаш да оправиш всичко, по-добре се отчай още преди да си започнал.


Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20