Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пл. Трифонов: Не можех да си представя, че човек без вина може да бъде натоварен с публичен линч

Малко трезвомислещи хора зададоха въпроса може ли "виновен до доказване на противното" да съществува в България?

Снимка: БГНЕС

Пламен Трифонов набеден, обвиняем, а по-късно освободен и оневинен за едно знаково за състоянието на обществото ни убийство – това на младата Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 година – след излизането на документалната драма "Установено при огледа". Това е документална пиеса за лекотата, с която държавната машина и медийната машина успяват да убедят за известно време общественото мнение, че са установили при огледа онова, което всъщност го е нямало.

Тотално се чувствах изкупителна жертва в периода на разследването на убийството на Яна. Това казва в предаването "Хоризонт до обед" Пламен Трифонов "клошарят", набеден за убийството на Яна Кръстева:

В онзи период от моя живот се стовари цялата машина. Сложно е да обясня и да внуша на обществото, че всеки можеше да изпадне в моята позиция тогава. Не можех да си представя, че през 2011 година човек без абсолютно никаква вина може да бъде натоварен с един публичен линч на абсолютно всякакво ниво и само една малка част трезвомислещи хора си зададоха априори въпроса може ли "виновен до доказване на противното" да съществува в Република България? Което беше потресаващо, разбира се, за мен, за моите близки, за приятелите ми.

Трифонов определи своята социална уязвимост като основна причина за набеждаването му. Това може да се случи на всекиго, изтъкна той и припомни, че Доналд Тръмп е фалирал два пъти. Това че нямаш работа и дом, не те прави убиец, не те прави дори безотговорен човек, коментира той.

Трифонов се обяви "твърдо за" документалната пиеса "Установено при огледа", чийто сюжет е вдъхновен от убийството на Яна. 

Пламен Трифонов и майка му Емилия Иванова

Майката на Пламен Емилия Иванова също заяви, че няма притеснения относно пиесата и даже харесва идеята и театъра, в който тя се предлага:

Да се види какви работи стават в българското общество, как може едни невинни хора да бъдат обвинени в едно толкова тежко престъпление и след това да се отрази на здравето, на семейството, на близките.

Жената спомена, че нейният разпит във връзка с убийството е продължил близо 20 часа, а в следствие на шока е получила срив в имунната система. 

Няма ден, в който поне за 10-15 минути да не се връщам на тези събития, да си припомня някоя случка от моите разпити, как се държаха с мен, как всичко. Единствено ме е крепила мисълта, защото знаех, че Пламен е невинен. Най-много ми е мъчно, че след Яна, Бог да я прости, най-много пострада Пламен и ние – цялото семейство.

Андрей Миланов – приятел на Пламен, заяви че той е бил избран за "враг", за да обедини част от хората да не търсят истината, по подобие на развития социализъм.

Пламен заяви, че е гледал бащата на Яна в очите и семействата контактуват по празници. Той все още няма постоянна работа и среща отказ да бъде назначен заради обвиненията в миналото. Издържат го брат му и баща му.

Установено при огледа - документален театър

"Установено при огледа" е документална драма. Идеята и текстът са на Десислава Гаврилова, режисурата е на Неда Соколовска, а сюжетът следва плътно трагичното събитие, когато през юли 2011 в Борисовата градина беше намерено убито момиче и тази тази тема влезе задълго във водовъртежа на медийното внимание. Невинно задържан „клошар“, медии-хиени, разследващи полицаи, журналист-гуру на цяло поколение, а накрая и осъден... Раждат се героите на един стряскащ разказ за това как ежедневно, безцеремонно и „невинно“ погазваме достойнството на другия. За да се доставят зрелища към хляба, и „обществено спокойствие“.

Следващите представления на документалната пиеса "Установено при огледа"  са на 9,  14 и 15 юни от 21 часа в Маймунарника, Борисова градина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!