Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Затварянето на банките в Гърция беше авантюризъм

Има споразумение между ЕС и Гърция за кредитирането на Атина. Ангела Меркел съобщи, че за три години спасителният пакет за Гърция включва 82 – 86 млд. евро. Двете споразумения са коренно различни. Онова, на което гърците казаха НЕ, е по споразумение от 2011 година, това е трети спасителен пакет, който е коренно различно споразумение, коментира пред Радио Пловдив финансистът Емил Хърсев.  
Без споразумение с кредиторите гръцката икономика беше заплашена с криза, каквато помним в България през  91 – 93- та година  и 96 - 97-ма година. Единственият начин да се предотврати подобен срив е споразумение с кредиторите.  Всички мерки, които са залегнали в днешното споразумение са обсъждани и досега. Няма нищо ново като изискване. Сега се предлага една по- твърда организация, каза Хърсев. Договорената програма е успех за Гърция, за трети пореден път, което е европейски рекорд. Успех е също и за Европа, която не остави страна – членка да се спасява сама, добави той. 

Банковата ваканция е невероятно опасно решение, предупреди Хърсев. В Гърция продължава твърде дълго и става опасно, фирмите не могат да се разплащат, не могат да получат парите си. Това ще доведе до прекратяване на договори. Тази мярка може да съсипе цялата икономика на Гърция, подчерта финансистът.  Според него преди да затвориш банките, трябва да знаеш как и кога ще ги отвориш. „В Гърция ги затвориха, без да знаят как ще ги отворят. Това беше един авантюризъм”, коментира Емил Хърсев. 
По думите му  ЕЦБ може да осигури необходимата ликвидност на банките в Гърция. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Лицата в кабинета ще изпълняват приоритетите на ГЕРБ

Намаляват или се увеличават  шансовете за съставяне на правителство след срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с ДПС - коментар и анализ от политолога Георги Киряков.  "Наблюдава се тенденцията да се акцентира върху сходствата между партиите, но да не се набляга върху това, което ги разделя  и по специално в разговорите..

публикувано на 09.12.22 в 15:26

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има. „Факт е, че тези..

публикувано на 09.12.22 в 10:08
Красен Станчев

Частният сектор се развива доста добре, има ръст от 3%

Докато политическите совалки за съставяне на кабинет вървят, депутатите творят в пленарна зала. Изненадващо идеята на БСП за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната беше подкрепена на първо четене от всички политически сили. Какво означава реално това за икономиката? Отговорите търсим от икономиста  Красен Станчев . Красен..

публикувано на 09.12.22 в 10:04

Лекарите вместо да преглеждат пациенти, подреждат хартия

Увеличаващата се административна работа на общопрактикуващите лекари затруднява работата им, а от това страдат пациентите. Работата с хартиените документи отнема времето на лекаря или негов сътрудник. Това са един до два часа работно време на ден, за които могат да бъдат прегледани от 5 до 10 пациенти. Това заяви пред Радио Пловдив д-р..

публикувано на 09.12.22 в 08:21

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44