Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Затварянето на банките в Гърция беше авантюризъм

Има споразумение между ЕС и Гърция за кредитирането на Атина. Ангела Меркел съобщи, че за три години спасителният пакет за Гърция включва 82 – 86 млд. евро. Двете споразумения са коренно различни. Онова, на което гърците казаха НЕ, е по споразумение от 2011 година, това е трети спасителен пакет, който е коренно различно споразумение, коментира пред Радио Пловдив финансистът Емил Хърсев.  
Без споразумение с кредиторите гръцката икономика беше заплашена с криза, каквато помним в България през  91 – 93- та година  и 96 - 97-ма година. Единственият начин да се предотврати подобен срив е споразумение с кредиторите.  Всички мерки, които са залегнали в днешното споразумение са обсъждани и досега. Няма нищо ново като изискване. Сега се предлага една по- твърда организация, каза Хърсев. Договорената програма е успех за Гърция, за трети пореден път, което е европейски рекорд. Успех е също и за Европа, която не остави страна – членка да се спасява сама, добави той. 

Банковата ваканция е невероятно опасно решение, предупреди Хърсев. В Гърция продължава твърде дълго и става опасно, фирмите не могат да се разплащат, не могат да получат парите си. Това ще доведе до прекратяване на договори. Тази мярка може да съсипе цялата икономика на Гърция, подчерта финансистът.  Според него преди да затвориш банките, трябва да знаеш как и кога ще ги отвориш. „В Гърция ги затвориха, без да знаят как ще ги отворят. Това беше един авантюризъм”, коментира Емил Хърсев. 
По думите му  ЕЦБ може да осигури необходимата ликвидност на банките в Гърция. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Делян Пеевски се държи като класен ръководител

С поведението си Делян Пеевски прилича на класен ръководител, който всеки ден раздава домашни, наказания и вписва в дневника неизвинени или извинени отсъствия. Така политологът и преподавател в СУ „Кл.Охридски“ доц. д-р Борис Попиванов коментира актуалната политическа ситуация. Той подчерта, че агонизиращата сглобка се поддържа от факта, че..

публикувано на 04.12.23 в 11:12
Доц. д-р Ангел Янков, директор на РЕМ, Пловдив

Варвара, Сава и Никулден бележат началото на зимата

С три поредни стъпки от 4-ти до 6-ти декември – Света Варвара, наричана още Женска Коледа, Света Сава и Никулден, се отправяме по магистралния път на надеждите ни за повече домашен уют и разбиране, повече здраве за децата и домашните животни, радости и истина. Как да разчетем знаците по този път, който ежедневно извървяваме с обичани и близки хора,..

публикувано на 04.12.23 в 10:47

Българското простолюдие обича силовите играчи

"Политиците няма какво да кажат и когато прибягват към метафори, това означава, че не могат да се изразят ясно и точно. Търсят оригиналност, която да пасне  на една част от обществото. Една част от обществото ще разбере  за какво става дума, а другата просто ще мучи. Тя не разбира от метафори, а само от преки внушения и затова често политиците,..

публикувано на 04.12.23 в 10:39

EX ANTE: Парите и щастието

Стартираме втория сезон на подкаста с въпроса “Парите правят ли ни щастливи?” Епизодът е със специалното участие на Иван Бондоков - предприемач, ментор, стратегически бизнес консултант с над 10 години опит в маркетинг и продажби. Ако има връзка между пари и щастие, тя не е линейна според академичните изследвания. От опита на Иван с екипи, водени от..

публикувано на 04.12.23 в 08:00

Добрин Досев в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден" в компанията на актьора  Добрин Досев. Познаваме го с десетки роли в театъра и киното, но тази седмица, с негово позволение, бяхме зад кулисите на житейските му роли. Научихме за невероятния му късмет да попада на „своите“ хора още от родното си място до Трявна, през младежките години и страхотните приятелства от Стара Загора,..

обновено на 02.12.23 в 08:50