Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не социални помощи за деца, а данъчни облекчения за родители!

Това е козметична промяна, която отправя посланието, че ако имаш повече деца, те са нежелани. Така Цвета Брестничка, председател на Управителния съвет на асоциация "Родители", коментира пред Радио Пловдив промените в Закона за семейни помощи за деца, приети на второ четене от депутатите. По думите й, тези промени не са кой знае колко съществени от гледна точка на широко рекламираната подкрепа за семействата с три деца. Тези семейства ще получават с 10 лева повече отколкото до сега. Това по никакъв начин няма да промени живота им, те няма да се чувстват по – подкрепени с такава мярка, нито тя ще ги накара да имат повече деца.  

Брестничка е категорична, че това е една доста недалновидна политика – държавата да ограничава хората колко деца да имат през мерките, които тя дава. Държавата подкрепя семействата през социални помощи. Но, повече деца имат хората, които живеят от социални помощи. А помощите би трябвало да се дават на хората в много тежко социално положение и чрез тях те да си намерят работа.

Системата на подпомагане на семействата през социални помощи създава много голямо напрежение, заради усещането за несправедливост. То настройва едни семейства срещу други. Тези семейства се чувстват пренебрегнати. Необходимо е да има и други мерки, не само социални помощи. Данъчните облекчения ще важат за всички и напрежението ще падне.

Към работещите хора, които плащат данъци и социални осигуровки, трябва да се прилага други мерки. Реални данъчни облекчения - това е стимулът към семействата за повече деца, убедена е Цвета Бресничка. По думите й, именно по този начин сумите ще остават в семейството, а не първо да се удържат като данъци, а след това да се връщат като социални помощи.

Така при 350 лева доход на член от семейството помощта ще е 35 лева на дете и тези пари ще остават в семейството.

Брестничка коментера още, че близо 1500 са непълнолетните момичета, които стават майки – за тях би трябвало не само да се въвеждат ограничения, но помощта трябва да се обвърже със социална работа. Така те ще се ингергират социлно, в противен случай отпадат от обществото. Те нямат образование, трудно говорят български език, нямат никаква квалификация и трудно могат да си намерят работа. Перспективата пред тях е да се нареждат на опашката за социални помощи.

Цвета Брестничка акцентира върху липсата на координация между институциите. Училището самостоятелно се бори да задържи тези деца-майки в училище. Социалните служби разглеждат случаите от съвсем различна гледна точка. Тази липсваща координация между образователните и социалните институции е много голям проблем. Училището само не може да се справи с този проблем. 

Съгласно промените в Закона за семейни помощи за деца:

- Въвежда се ново изискване, при чието неспазване се прекратяват помощите в натура - освен неполагане на грижи за детето и неползване на помощите по предназначение, родителите ще губят подкрепа в натура и ако не оказват съдействие при прилагане на мерки за закрила на детето.

- Помощите за дете ще се прекратяват, ако то стане родител, гласят текстовете, като мярката е насочена в борба с характерния за страната ни феномен „деца раждат деца". Законопроектът гарантира грижа за непълнолетните бременни и майки, като ги разглежда като деца в риск. Непълнолетните родители със спрени месечни помощи могат да получат социално подпомагане на същата стойност, само че еднократно, ако продължат да посещават учебните си занятия.

- Основното предложение, което е определящо за закона, е непълнолетните майки да получават помощи само в натура, а техните родители ще бъдат изцяло лишени от подпомагане. Родители, изоставили децата си, също няма да бъдат подпомагани.

- Законовите текстове предвиждат и еднократна помощ при извършване на осиновяване в рамките на страната, чийто размер няма да надвишава помощта при раждане на първо дете. Регламентира се и еднократните помощи при раждане на първо, второ и трето дете да са с по-висок размер от помощта за четвърто и следващо дете.

- Предлага се въвеждането на разширена дефиниция за „семейство", като се въвежда законово определението за „семейство с един родител, който отглежда сам децата си".


Цялото интервю на Елена Крушкова с Цвета Брестничка чуйте в прикрепения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58