Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Календар на ЛР - Кръвен здравец

Здравецът разпръсква аромат в почти всяка българска градина. Здравец за здраве казва народа ни и не случайно нарича билката още « жива трева» От различните  видове здравец,  с доказани  лечебни ствойства е кръвният здравец  - билка позната на хората от векове. Той е многогодишно тревисто растение от рода Гераниум (Geranium), с разклонено от основата, гъсто окосмено стъбло и със силно развито коренище.

 На кръвния здравец при разрязване предните коренища са отначало светлорозови, а след това почервеняват, обяснява Нено Серкеджиев– второ поколение билкозаготвител от подбалканското  село Долно Сахране. Това го отличава от останалите видове здравец. Според билкозаготвителят е много важно берачите да разпознават вида ЛР. 

Различните части на лечебните растения могат да съдържат различни химични вещества, затова трябва да се берат поотделно и по различно време. При кръвния здравец - през юли могат да се берат листата, а през есента се събират корени, които са много лековити и се използват в народната медицина и фармацията.

Според  Веселина Димитрова, специалист  клинична и микробиологична лаборатория, в корените на кръвния здравец има физиологично активни вещества, които стимулират производството на кръвните клетки - червените и белите, т.е. има антианемичен и укрепващ имунитета ефект

Билката има и мощни антиоксиданти, които способстват за прочистването на организма от токсините, които се натрупват в него, и така се пречи на развитието на хроничните заболявания и процеса на стареене.

На тази база е създаден и български препарат „Герисан” от корените на лечебното растение.  Препаратът има популярност и в чужбина, а у нас намира все по-широко приложение, защото се използва по време на лъчетерапия и химиотерапия и за общо укрепване на организма и  по-бързото нормализиране на кръвните показатели .

Важно е да се знае още, че лечебните растения не съдържат еднакво и достатъчно количество лечебни вещества по всяко време на годината. Ето защо за най-пълноценното използване на лечебните растения е необходимо да се знае кога да се събират - по кое годишно време и в коя фаза от развитието им. Това има много голямо значение за качеството на билките, обяснява Нено  Серкеджиев.   Билките са най-лековити и носят най-добри приходи, когато се събират, провозват и съхраняват по правилата.

Тъй като на кръвния здравец се използват най-вече корените е важно да се знае, че е добре находищата на растението да се  оставят  в покои минимум две години. Много е важно също така на берачите да се обясни да остават 1/3 от растението за да може то да се възпроизведе, припомня билкозаготвителят.

Кръвният здравец се събира най-вече по заявка и според нуждите на фармацевтични фирми, които го влагат за направата на лекарствени препарати.  Цената му е добра, когато е с добро качество. Като дрога за лично позване кръвният здравец се предлага  в билковите аптеки като цената му е между 1.60  и 2 лева за пакетче.

Устойчивата употреба на кръвния здравец  и търсенето му  като суровина налага полагането на грижи за опазване на този природен дар. 

Информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация „Информация и природозащите“ на адрес rubriki.eu, където те са подредени по теми. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09