Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарът, а не КЗК, определя цените на горивата

Премиерът Бойко Борисов даде срок на Комисията за защита на конкуренцията до петък да излезе със становище има ли картелно споразумение между бензиностанциите в страната. 

Няма как КЗК в пълен обем да се справи до петък и да предостави пълен отговор на въпроса за цените на горивата на премиера, но ние правим от месец секторен анализ и ще предоставим резултатите, които сме получили досега, заяви в интервю за Радио Пловдив говорителят на КЗК Марио Гаврилов. Все още обаче не можем да дадем конкретен отговор на въпроса на премиера, преди да сме завършили анализа и направили изводите, добави той.

Ние събираме информации от всички държавни институции и изслушваме основните играчи на този пазар и нашите експерти ще направят изводи дали се спазват пазарните правила. Подчертавам, че КЗК не може да определя и да влияе на цените на едро и на дребно, защото в условията на свободна пазарна икономика няма кой да каже освен пазара, дали една стока да бъде евтина или скъпа, уточни Марио Гаврилов.

В един предишен секторен анализ на КЗК са посочени сериозни проблеми за този бранш, но нищо не се е случило. Сега от бранша се твърди, че има сериозна промяна и именно това ни предстои да проверим и анализираме. 

Ще отговорим и на въпроса защо цените на горивата у нас са та високи спрямо европейските. Няма обеча до коментираме нищо от резултатите преди да са готови финалните изводи, поясни Марио Гаврилов.

По закон КЗК може да прибира по 10% от печалбата като глоби и по-голямата част се събират от НАП, каза още Марио Гаврилов.


Припомням, че на правителственото заседание беше решетно да бъдат предприети още спешни мерки за затягане на контрола на търговията с горива, тъй като проверката в края на миналата седмица е установила сериозни нарушения. 
Съвместната проверка на Държавната агенция по метрология и технически надзор, МВР, НАП и Агенция "Митници" е установила, че голяма част от измервателните системи по бензиностанциите са манипулирани, като на много газоколонки в големите търговски обекти и вериги знаците от метрологичния контрол са поставени така, че могат да бъдат премахнати. 
Премиерът Борисов заяви, че контролът ще бъде повишен драстично.

До момента 100 хил. литра дизел и 60 хил. литра бензин са запорирани в петролните бази на държавата, коментира финансовият министър Владислав Горанов, като така при продажбата на дребно се ощетява бюджетът и крайните потребители. Има и разминаване между физическия обем на горивата и отчетения обмен на колонките. 

Премиерът е недоволен, че има и две агенции към Министерството на икономиката, които са отговорни за контрола по горивата, а ефектът от тяхната работа е съмнителен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33