Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария подкрепя развитието на България в ключови области с 76 милиона швейцарски франка

76 милиона швейцарски франка трябва да бъдат разпределени от сега до 2019 година за развитие на България.

Помощта се оказва в развитието на околната среда, управлението на опасните отпадъци и пестицидите, в социалната сфера имаме дългосрочни приоритети, особено в областта на правосъдието, политиката за сигурност и социалното включване на застрашените групи, както и професионалното образование, а също и укрепване ролята на гражданското общество в България, поясни в „Хоризонт до обед“ Матия Порети, ръководител на Офиса за сътрудничество към Посолство на Конфедерация Швейцария в България.

На 15 септември Мауро Дел` Амброджо, държавен секретар на Швейцария по образование, научни изследвания и иновации заедно с министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев ще открият учебната година в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. Д-р Георги Павлов" в София. Тази гимназия, както както и Професионална гимназия "Иван Хаджиенов" - Казанлък са първите две училища в България, в които по швейцарски модел пилотно се въвежда дуалното образование.

Въвеждането на дуалното образование в България се осъществява по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система” в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество (2015-2019 г). Общият бюджет на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като приносът на Конфедерация Швейцария е 85%.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!