Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Скандал - референдум за изграждането на сметище край Самоков няма да има, депото е готово

Референдум за изграждането на депо за отпадъци край Самоков няма да има. Това решиха  единодушно общинските съветници на Самоков на последното заседание преди местните избори. От общо 21 присъствали общински съветници 21 гласуваха „за“ отхвърлянето референдума.

Днес на сесия на Общинския съвет в Самоков трябваше да бъде решен този въпрос - дали да има референдум за сметището край града заедно с изборите и националния рефернудм на 25-и октомври или не.

Инициативен комитет за свикване на референдум за мястото на сметището събра необходимите подписи, за да поиска провеждането му.

Вчера в ефира на „Преди всички“ Бойко Хаджийски потвърди, че граждани на Самоков продължават да се борят срещу изграждане на депото за отпадъци до града, заради опасна близост до река Искър. Те са изпратили сигнал до Европейската служба за борба с измамите.

Депото е приключено. Чисто от морална гледна точка не го открихме днес. Това ще го направим следващата седмица. Депото е построено на 100 процента и предстои да бъде открито, каза в „Хоризонт до обед“ кметът на Самоков – Владимир Георгиев.

Олигархията спечели срещу гражданите, но това не означава, че след като спечели тази битка, тя ще спечели и войната, коментира д-р Константин Панев.

Той каза още, че решението ще бъде обжалвано пред Административния съд.

В звуковия файл може да чуете още подробности по темата от репортаж на Добрина Карамболова и интервюто на Ирина Недева с Владимир Георгиев и д-р Константин Панев.