Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Radio Everyone и Глобалните цели на ООН: от музиката, през астрофизиката, до технологиите какви са вариантите за спасение на планетата и човечеството?


Вие сте с "Хоризонт до обед" - единственото предаване в България, в което следващия половин час можете да чуете Боно, най-младата нобелова лауреатка Малила от Пакистан, Мишел Обама и Бионсе, американският президент Барак Обама, основателят на Фейсбук Марк Зукерберг, Бил Гейтс и проф. Стивън Хоукинг. Това става благодарение на първото глобално радио за популяризиране на Целите на хиладолетието на ООН Radio Everyone,  в което БНР е партньор с предаването "Хоризонт до обед". Ирина Недева избра и обобщи акцентите и радио-елементите в тази първа част, посветена на Целите за устойчиво развитие на ООН.

В края на септември Организацията на обединените нации (ООН) и всички представители на държавите там се подписаха под 17-те цели за устойчиво развитие. Сред Целите на хилядолетието са намаляването на бедността и преодоляването на социалните неравенства, както и спирането на климатичните промени. Това трябва да се случи в рамките на следващите 15 години.

Песента, която можете да чуете в звуковия файл, е водеща за кампанията, стартирана от режисьора Ричард Къртис, и е преведена на английски, френски, суахили и на зулу.  Музикалното творение е част от инициативата “Радио за всички“ (Radio Everyone), която е част от кампанията за глобалните цели на ООН, в която се включиха и други световни личности.

"Разкажете на всички - това са глобалните цели..." това се пее в тази песен, която представя някои от най-големите звезди в поп-музиката на Африка в момента като Mafikizolo (South Africa), Yemi Alade (Nigeria), Diamond (Tanzania), Sauti Sol (Kenya), Toofan (Togo), Becca and Sarkodie (Ghana). Написаната, записана и продуцирана от африканци за африканци тази песен се опитва да възпламени политическите страсти на младите хора да държат своите политически лидери отговорни на срещата за Глобалните цели. Песента има версия и на английски и на френски, и на суахили и на Зулу...

Тя е и водещата в кампанията, започната от режисьора Ричард Къртис - Радио за всички. Richard Curtis ​е режисьорът на Four Weddings and a Funeral, Notting Hill, Bridget Jones’ Diary, Mr. Bean...В другия си живот той е основател и вицепррезидент на Комик Рилийф, проект който започва след посещението в Етиопия по време на глада през 1985г. ​​ Също така е основател на проекта и кампанията "Да превърнем бедността в история".

Radio Everyone e част от кампанията за Глобалните цели на ООН, в която се включват световни личности от Стивън Хокинг през Бил Г ейтс или Джейми Оливър, Боно и Кристиан Амампур, до жената, която неотдавна се завърна от космоса Samantha Cristoforetti

Аз съм Саманта Кристофорети и съм астронавт от Италия, към Еворпейската космическа агенция. Върнах се на земята след почти 200 дена в орбита. Невероятно чувство е да си в космоса, уникално красиво и удивително чувство за свобода. Но ние не сме супермени. От първия миг първо трябва да се научим да летим, как да контролираме тялото си, както и нещата си. През цялото време те ти бягат в началото. Губиш ги...

Снимка

И Саманта продължава:

​Бих искала да наричам Международната космическа станция - филиал на човечеството в космоса. Когато си там по мощен начин ти става ясно, че земята е просто нещо като космически кораб, с който всички ние, милиарди човешки същества, пътуваме в космоса. И точно както в един кораб ние сме разделени на пасажери и на екипаж, трябва да се грижим за кораба и трябва да се грижим за всеки от нас, нямаме право да сме безразсъдни и нямаме право да не ни е грижа...Във всеки един момент трябва да се опитваме да помогнем - на кораба на екипажа, на пасажерите. Така е и на планетата ни . Не можем да сме безразлични - трябва да подпомагаме общото дело. И точно както в космическата станция след нас идват други, нови поколения, трябва да им оставим кораба в добро състояние. Така, както и на планетата Земя, ново поколение идва след нас и трябва да им оставим земята в добро състояние.

Музика и интервюта от специалното радио към ООН - “Радио за всички“, на което  БНР е партньор,  можете да чуете в специалния акцент от предаването "Хоризонт до обед" с автор Ирина Недева в звуковия файл.

Повече за кампанията и Целите на хилядолетието:

https://instagram.com/TheGlobalGoals/

https://www.facebook.com/globalgoals.org

https://wethepeople.globalgoals.org/



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!