Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Radio Everyone – Целите на хилядолетието на ООН - част 2

The Global Goals, Instragram
Вие сте с "Хоризонт до обед" - единственото предаване в България, в което следващия половин час можете да чуете Боно, най-младата нобелова лауреатка Малила от Пакистан, Мишел Обама и Бионсе, американският президент Барак Обама, основателят на Фейсбук Марк Зукерберг, Бил Гейтс и проф. Стивън Хоукинг. Това става благодарение на първото глобално радио за популяризиране на Целите на хиладолетието на ООН Radio Everyone,  в което БНР е партньор с предаването "Хоризонт до обед". Ирина Недева избра и обобщи акцентите и достъпните елементи в тази втора част, посветена на Целите за устойчиво развитие на ООН.

Снимка

​Чуваме гласовете на английския физик и космолог проф. Стивън Хоукинг, на нигерийския хип-хоп изпълнител Айс Принс, на Бил Гейтс, на астронавтката Саманта Кристофорети от Италия, на фронтмена на  Coldplay - Крис Мартин, на австралийския певец Коди Симпсън... и на още много други световни звезди, изпълнители, учени, предприемачи... които казват : Искаме 1 минута от вашето време, за да знаете какви зели си поставят Обединените нации и да държите своите политици отговорни за изпълнението им.

Искаме 1 минута от вашето време, за да знаете какви цели си поставят Обединените нации и да държите своите политици отговорни за изпълнението им.

Така започват предаванията в един глобален радиоексперимент, от който БНР е част с  предававето "Хоризонт до обед", което слушате в момента.

Снимка

Седем дни Radio Everyone е отворено и достъпно, като първата по рода си глобална радиоплатформа, която цели да запознае всеки с целите, които в началото на тази седмица обединиха иначе доста разнопосочните интереси на една от най-трудните сесии на ООН. На фона на войната в Сирия, бежанската криза в Европа, драмата с анексирането на Крим, продължаващите конфликти в Украйна, Афганистан, Ирак, битката с "Ислямска държава". За повече информация отидете на сайта globalgoals.org.

В тази инициатива създадена от въображението на режисьора Ричард Къртис, музикално подплатена от Питър Гейбриъл, който прави цялата музикална линия участват и футблни звезди - целият отбор на Ливърпуул подкрепя целите на хилядолетието, т.нар. глобални цели на ООН като брандът на целите се появява на стадионите и на техните екипи. Знакови футболисти от Ливърпул се оказаха радиоводещи по верме на тази кампания, и в тяхното шоу по Radio everyone пускаха любимите си песни, като тази който отборът слуша преди всеки важен мач...

Не  са само зведи от хутбола, политиката и шоубизнеса - за тях знаем, че го могат....супергероите на Radio Everyone и на кампанията на ООН за запознаване с целите на хилядолетието са и хора като Джеймс БретЗдравейте аз съм Джеймс Брет. животът ми започна като дете, което е жертва на кескуално насилие, следваха години на взимане на наркотици, психиатрична помощ, затвор за малолетни, и живот на бездомник. Свързването ми с природата и земята ме спасиха от твармата, а връзката ми със земеделци от другата страна на земното кълбо - Афганистан ми показа, че мога да убедя на 50 хиляди декара земя вместо да се сади опиум - макови полета - може да се засадят плодобе, зърно...Липсващото звено беше пазар за техните продукти и допускане в бизнеса


Снимка

Чуйте Целите на хилядолетието на ООН, произнесени от едни от знаковите хора на планетата, в звуковия файл.

Целите - кои са те... как да ги знаете, за да ги изисквате от вашите, нашите
политици...17 на брой
Ето ги -
Без бедност
Нула гладуващи
Добро здраве
Качествено образование
Равенство между половете
Чиста вода и санитарни условия
Достъпна и чиста енергия
Достоен труд и икономически растеж
Индустрия, иновации, инфраструктура,
Намаляване на неравенствата
Устойчиви градове и общности
Отговорно потребление и производство
Действия за защита на климата
Защита на водния свят
Защита на земните ресурси за живот
Мир, справедливост и силни институции
и... 17 цел - глобално, световно парнтньорство за постигането на тези цели за едно по-добро и смислено човечество, което да не реже клона, на който стои...

Избираме една от целите, която изглежда постижима и в която има напредък ако сравним историята преди няколко века и днешното време в Европа - равенството между половете.А щом може тук - значи може и там, където жените са все още смятани за втора категория хора...

Кристиан Аманпур  /CNN/: Никакъв смисъл няма да се пренебрегва човешкия потенциал на половината от човечеството. тотално съм потресена, когато чуя, че има общества в които феминизмът е мръсна дума. Или когато някои твърди, че неравенството на половете било от онези специфични неща свързани с някаква уникална култура, когато всеки един отделен показател за развитие и прогрес, независимо дали става дума за индикаторите на ООН или на други организации показва, че равенството на половете в управлението, музиката, финансите, здравеопазването, образованието - във всички сфери, прави света много по-добро място за живеене.

Нали не си представяте лобална хуманитарна инициатива без...без Боно - ирландският певеч, музикант, автор на песни, бизнесмен и филантроп. Логично е Боно да е вътре, да подкрепя Radio Everyone и кампанията на ООН за започнаване с Целите на хилядолетието. Логично е и да бъде питан - какво би казал на хората, които и в този момент си мислят - какво мога да нарправим ние, обикновените хора, с малкото пари, с които едва връзваме двата края, докато някои взимат милиради и сме толкова далече от тези звезди...за да помогнем на човечеството.

Ето отговорът на Боно: Може би целите са наистина малко усложнени. разбирам хората, на които това им се вижда неизпълнимо или далечно или просто голо обещание. Но, вижте даже да изпълним шест от тези цели - светът ще е доста чудесно подобрен.  Вдъхновяващо е. Това е духът на времето - ние можем да променим света. Спомням си как като млад слушах Боб Дилън, Джон Ленън, тананиках си песните им докато ги чувах в слушалките и това ми напомня онова чувство - светът не трябва да е такъв какъвто е днес. Можем да го променим към добро. И тези политически лидери те трябва да са отговорни пред нас. Ние сме много по-мощни отколкото си мислим, даже като купувачи, като консуматори, като гласуващи за една или друга вещ или политик, даже марките, които купуваш те могат да са част от проблема, но и част от решението. Ние избираме. Най-важното е обичта да стане видима и да се появи заедно с глобалните цели- обичта между хората.

На кого говорим - на всеки. Съвсем ясен и прост отговор. когато имаме обща публична среда... глобално радио в което да се чуват гласовете на всички или обща платформа където  колкото и да е усовно все пак можеш да се свържеш с човек от другата страна на глобуса. Марк Зукерберг- основателят на Фейсбук: Ако всеки има достъп до инструментите, знанието и възможностите, които предлагат технологиите ние ще дадем глас на безгласните и власт на бевластните. когато всичк сме свързани и заедно можем да постигнем тези общи цели. Говорих затова на глобалните лидери в ООН. Ние не сме поколение на извратените стандарти. Ние всички сме глобални граждани- хайде да свържем света...

Свободен и глобален достъп до интернет. Звучи прекрасно, но трябва да чуем и Бил Гейтс: Удивителното е, че ние с всяка година напредваме с технологиите, но неравенството - фактът че 2 милиарда души живеят в мизерия означава, че не използваме нашите ресурси както би трябвало. Всъщност имаме една платформа като Фейсбук, с която вече не може да се правим че бедните са далече от нас, че не виждаме и не чуваме нищо за детето, което страда от малария, или момичетата, които нямат шанс да получат образование, или земеделците, които не могат да изкарат нищо от своята продукция така че да изхранват децата си. А като се събираме заедно, като определяме тези невероятно смислени цели за следващите 15 години - нека да бъдем сериозни достатъчно, нека да видим какво става с тях, нека да се включим. Трябва да държим лидерите отговорни и да правим света малко по справедлив.

А ето ги и тях. В глобалното село - Ню Йорк паралелно със сесиите някои държавни лидери се срещнаха и с участниците на Глобалната гражданска инициатива. Здравей Сентрал парк, здравей Ню Йорк, прегръщам ви, защото правител толкова много. Радвам се да съм с вас и да представлявам Швеция - и като министър-председател съм горд да представлявам първото феменистко правителство в света. В свят в който 80 богаташа притежават повече от половината ресурс на цялото човество ние трябва да се посветим на трудната задача да спрем бедността

казва премиерът на Швеция на събралото се множество в Централ парк.

И разбира се - Барак Обама- американският президент. Достойнството е тази основна идея, защото няма значение от къде идваме, как изглеждаме, ние всички сме родени равни и това е качество, което човечеството не трява да забравя, ние сме родени свободни.

И още едни звездни гласове - Бионсе кани на сцената Мишел Обама, съпругата на американския президент: Здравейте, да благодаря на удивителната Бионсе, Вдъхновена съм да съм тук и да следвам жена която вярва и следва обещаният си пред момичета и жените по целия свят. Тук съм - и това е сериозно- 62 милиона момичета по света не са на училище, а те са нашите момичета, бъдещите поколения- те заслужават същия шанс както моите момичета или вашите момичета.

Целите на ООН говорят за едно по-добро бъдеще и аз съм горд да бъда част от тази кампания и да настоявам за достъпна, надеждна, устойчива и модерна енергия за всички. Нека да съхраним по устойчив начин морските водни ресурси, океаните и моретата.

Разбира се тук е мястото да чуем и нобеловата лауреатка Малала от Пакистан - най-младата нобелова лауреатка:  Аз съм Малала от Пакистан и съм тук с цел... за да защитя правото на всяко дете да ходи на училище.

Завършваме с още едно изпълнение от Сентрал парк.  Английският певец Ед Шийрън и Крис Мартин от Колдплей. Да мислим открито и гръмко се казва тази песен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!