Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гражданите"- ново мобилно приложение за изобличаване на нарушителите по пътя

Създателите на приложението: Тодор (28), Христо (28), Стоян (28) и Иван (27)
От темата за това какво предприема Държавата срещу войната по пътищата, към това как гражданите могат да се обединят срещу нарушителите на пътя. 
С мобилното плиложение на Гражданите досега са направени 26936 снимки на нарушители и са получени 477 извинения.  

Разбрах за него като потърпевша откъм страната на нарушението, заради пълния ад на паркирането в някои райони на София в определени часове от деня. За да не пречи на движението, колата ми беше качена  с 2 гуми на тротоар. Столична полиция, глоба с фиш, всичко както си му е по реда, но и интригуващ отговор на въпроса ми - защо аз - снимка на неправилно паркиралия ми автомобил е била качена в мобилното приложение Гражданите.  Накара ли ме да се замисля, да, да се засрамя - също да. Както и да оценя мощта на един мобилен телефон с камера, която праща неопровержимо доказателство за нарушение в интернет. 

Населението на България разполага с над 2 млн. камери на смартфоните си. ГРАЖДАНИТЕ ти позволява да упражниш граждански контрол на пътя, като снимаш и покажеш всеки “гражданин” в нарушение. Независимо дали е паркирал на велоалея, изпреварва неправилно или не зачита останалите на пътя, всеки може да получи “гражданство”.
Тодор Лилков - един от създателите на  приложение за мобилни телефони в платформата "Гражданите.бг"  коментира в предаването "Хоризонт до обед":

Гражданското общество е доста подценявано и това каква сила може да има то там, където държавата и институциите отсъстват. Към момента имаме 1000 подадени сигнала за 6 месеца. Има и обратна връзка.

Снимка
Резултати: 
  • десетки репатрирани; преградени градинки между блокове; поне 20 фиша
  • 1000+ подадени сигнала; стотици* актове/фишове за неправилно паркиране; отнета 1 книжка на ревидицист; опростихме процес, който отнемаше месеци до 1 ден и по този начин спестихме разходите за издирване на подател на сигнал; увеличихме със 300% съдействието на гражданите или за сигнали, подадени през приложението, отзивчивостта от гражданите е 7 от 10, а при директно подадени сигнали към Пътна Полиция е до 3 от 10.
Моторът на целия проект е гражданското общество. Също така цялата популярност на прилжонието се дължи само на това, защото разходите за реклама са 0,00 лв. Неколкократно "Гражданите" е било №1 в Apple App Store БГ за всички безплатни приложения и №2 в Google Play БГ пред facebook, twitter, snapchat  и др., оценени на милиарди.
Целта е трайно подобрение на културата на пътя чрез положителен подход. 
Как - като стимулират положителна комуникация между всички участници в движението чрез функциите "Радар" и бутона "Извини се".
В концепцията на авторите на мобилното приложение глобите са на последно място. На първо -  е самодисциплината и самоорганизацията на гражданите в тяхното движение с автомобили. 

Снимка
Всички подробности за новите функционалности на приложението можете да чуете от  звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!