Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотите питат джамия ли ще се строи в Столипиново

| обновено на 16.10.15 в 12:01

Кандидатите на местната „КОАЛИЦИЯ ЗА СЛАВЧО АТАНАСОВ: ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ-НФСБ и ВМРО“ за общински съветници в Пловдив попитаха общината какво ще се строи в квартал Столипиново от общественика и бивш главен мюфтия Недим Генджев. 

Според изявления на зам.-кмета Димитър Кацарски на терена е разрешено строителство на социален дом. Според предоставени в централата на коалицията документи от самия Генджев, обаче, в сградата ще се извършват и други дейности, посочи петият в листата Илко Илиев.

Защо в този дом от 1000 кв.м. е предвидено, чета дословно, „голяма молитвена зала за мъже от 300 кв.м.“? Защо е предвидена една по-малка молитвена зала за жени от 100 кв.м.? Защо е предвидена компютърна зала, в която ще се извършва – цитирам: „компютърно обучение, обучение в Коран, семинарно обучение“? Т.е. от близо 1000 кв.м. на тази сграда, очевидно според техническата документация поне половината от нея ще се използва за молитвени цели.

Илко Илиев бе категоричен, че новата постройка в Столипиново ще е джамия.

Позволихме си да се обърнем към един авторитетен източник – Български тълковен речник. Под името „джамия“ в него пише „мюсюлмански молитвен дом“. Това е джамия. И тъй като разрешението е дадено на „мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание в Република България и очевидно това е дом, в който тези хора ще се молят на своята вяра, за което ние нямаме нищо против, т.е. това е джамия. Все пак, тъй като тези документи не сме ги получили по официален път, искаме да попитаме г-н Кацарски „Вярно ли е това, което четем? Това ли се строи в Столипиново?“

Според кандидатите за съветници на Пловдив общината е дала разрешителното за строителството в Столипиново „на тъмно“.

Г-н Атанасов каза простичко: „ако там ще се строи джамия, беше редно ние в Пловдив да направим обществено обсъждане“. Ако пловдивското общество реши, естествено там ще има джамия, какъв е проблемът? Но нас ни притеснява, че това се случва на закрито. Общинските съветници, които се занимаваме с обществени дела, не знаехме за такова нещо, какво остава за останалите хора? Трябва да е ясно какво ще се строи там, а не да го научаваме три дни преди изборите и второ ни притеснява начина на финансиране – от дарения.

Иначе патриотите не са против строежа на джамия.

Нас не ни притеснява нищо, с изключение на това, че като се взема такова решение, е хубаво да се чуе мнението на обществото. Когато това става тайно, е притеснително. Знаем ли кой ще го финансира? Не го знаем. Знаем ли какво е отношението на Главното мюфтийство към това вероизповедание? Да си призная честно аз за първи път чувам за мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание. Знаем ли какво представлява? Аз не знам.

Снимка


Затова кандидатите за общински съветници от местната „КОАЛИЦИЯ ЗА СЛАВЧО АТАНАСОВ: ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ-НФСБ и ВМРО“ очакват отговор от община Пловдив.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десницата подкрепя твърдо Иван Тотев на балотажа

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Иван Тотев благодари за получената твърда подкрепа от десницата в Пловдив за втория тур на местните избори. Той изтъкна принципната позиция по време на преговорите. Искам да изкажа своя респект към всички потенциални партньори, с които говорихме, за това, че никой не постави конкретни условия, освен..

обновено на 30.10.15 в 14:37

Славчо Атанасов: Пловдив трябва да се управлява честно и с грижа за хората

„Пловдив трябва да се управлява честно и почтено – с грижа за хората. Пловдив трябва да се управлява с визия, а не от типа „проба-грешка”. Пловдив трябва да се управлява от почтени хора и може да се управлява по този начин – ние сме го доказали”.  Това са принципите на управление на кандидата за кмет Славчо Атанасов, които прозвучаха на..

обновено на 23.10.15 в 18:55

Георги Гергов: Промяната в Пловдив ще се случи с №5

БСП закри предизборната си кампания в Пловдив със заключителна среща с кандидата за кмет на левицата  Георги Гергов  и кандидатите за кметове на шестте района на града.  „Аз играя, защото така трябваше – председателят да играе. И затова играя!“ , каза Гергов пред активистите и симпатизантите на БСП, събрали се в трета палата на панаира...

обновено на 23.10.15 в 17:13

Славчо Атанасов кани пловдивчани на среща-разговор за Пловдив на 22 октомври

Славчо Атанасов и екипът му от кандидати за районни кметове и за общински съветници канят пловдивчани на среща-разговор за Пловдив на 22 октомври 2015 година от 18.00 часа в Концертна зала (бившия Партиен дом). „С много от вас вече разговаряхме – през тези дни и седмици почти няма улица в града, на която да не съм бил, за да ви чуя...

обновено на 22.10.15 в 14:23
Здравко Димитров, Светослав Малинов, Пепа Деведжиева

Евродепутатът Светослав Малинов: Пловдив заслужава промяна и по-добър кмет

На среща с пловдивчани евродепутатът Светослав Малинов изрази категоричната си подкрепа за кандидатите на Реформаторския блок Здравко Димитров  - за кмет на Пловдив и Пепа Деведжиева – кандидат за кмет на район "Централен”. "Идвам, за да дам подкрепата си за Здравко и Пепа. Тук съм да разсея ако може някои колебания у някои избиратели, защото..

обновено на 19.10.15 в 17:17