Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в Музея на авиацията в Крумово

Реплика на първия български самолет, построен през 1915 година от Асен Йорданов, бе дарен на Авиомузея в Крумово. Моделът е изработен от конструктора Александър Мариносян.
Снимка: БГНЕС

На 16-и октомври 1912 година по време на Първата световна война български самолет осъществява за първи път разузнавателен полет. Това е поводът датата 16-и октомври да бъде призната като Ден на българската авиация.

Музеят на авиацията в Крумово отбелязва празника с ден на отворените врати. А в него има какво да се види:

В инетрвюто на Ирина Недева с директорката на музея ще научите как германският хидроплан Арадо се е озовал в музея и в Българияи защо е толкова ценен експонат.  Лисунов Ли-2, са също интересни с това, че са първите самолети от гражданската авиация след Втората световна война у нас, а моделът е построен по лиценз на Douglas DC-3. Самолетът Ли-2 се реставрира в момента и скоро ще е готов за посещения.

Посетителите на музея за заинтригувани от интересната история на българската авиация, която претърпява два различни модела на обвързване първо с германската, а след това със съветската, като при смяната на едната с другата са засегнати и много от пилотите и техниката.

Разговор с директора на музея Рада Банялиева можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!