Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култивирането на Блатен аир - възможност за осигуряване на суровина от рядко лечебно растение

Прилича на обикновен папур, но не е! За  разлика от папура корените на блатния аир, както още в древността пише Авицена, чистят водата, възбуждат страстта и лекуват старостта.  И до днес корените на лечебното растение се използват заради отхрачващото, стимулиращото, болкоуспокояващото и дезинфекциращото действие, което притежават. Билката се прилага срещу липса на апетит и киселини в стомаха. 

У нас, обаче, поради изключително малкия брой естествени находища и силно намалелите запаси от десетилетия блатният аир е напълно забранен за събиране и защитен от Закона за биологичното разнообразие. Нарушените климатично - почвени условия за съществуването му водят до загуба на местообитания на вида. 

Прекомерното му събиране до преди 40 -50 години, без оставяне на период на покой и растения за възстановяване на находищата, води до унищожаването им. Като билка се събират коренищата, което на практика означава, че се унищожава цялото растение. 

Това е причината блатният аир да се намира все по- рядко в природата и за да бъде опазен се въвежда забраната за събирането му от  дивата природа. Естествени находища от лечебното растение все още има по блатистите местности по поречието на Тунджа в района на Казанлък и поречието на Искър в Софийско. Размножава се само вегетативно чрез коренища, обяснява доц. Люба Евстатиева от БАН, която е проучвала находищата на блатен аир.

За нуждите на фармацията и парфюмерийната промишленост корените от блатен аир  се внасят от чужбина. Според проучвания на един от големите концерни за изкупуване и преработка на билки със седалище в Германия, качествата на българския блатен аир превъзхождат внасяния предимно от Китай аир, а подходящи условия за култивирането му има в Пловдивското поле. 

Така преди четири години стартира партньорството с бизнесмена Радослав Кошински и за първи път у нас започва отглеждането  на Блатен аир.  Той наема 40 декара в оризищата на село Радиново, а германците му осигуряват  разсада и технологията за отглеждане на блатния аир и гарантират изкупуването му.  Този октомври фирмата на Кошински събира първата реколта корени, които ще предаде на германския концерн, започва разказа си бизнесменът. 

Около 50 процента от добиваните у нас количества билки са от култивирани растения. Примерът с отглеждането на  Блатен аир показва, че процентът може да бъде и по- голям, ако открием правилния вид, сорт, място, качество на разсада и спазваме нужната технология. Търсенето на ноу – хау за отглеждане на редки лечебни растения отваря нови възможности не само  за производителите, но и за местните общности, на които ще бъде осигурен поминък и допълнителни знания и умения за  отглеждането и събирането на лечебните растения. 

В същото време не трябва да се забравя, че култивирането е най- сигурният начин да опазим даровете от природата. В случая отглеждането на Блатния аир е много добър пример за осигуряване на суровина от рядък вид лечебно растение, което има нужда от опазване. За да не то загубим завинаги от  българската природа трябва да продължим да пазим естествените му находища. 

Още информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация „Информация и природозащита“ на адрес rubriki.eu, където те са подредени по теми




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09