Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не спечелихме с коалиционна подкрепа, за да има коалиционно управление в Пловдив

| обновено на 02.11.15 в 15:56

Кмет на Пловдив през следващите 4 години ще бъде отново Иван Тотев. Първото си интервю за Радио Пловдив за новия си мандат даде рано сутринта след като бяха ясни официалните резултати. В него той говори за драматизма на вота, за подкрепата на коалиционните партньори и за структурата на новата власт.


1416 гласа е разликата между вас и Славчо Атанасов от Патриотичния фронт при 100 процента обработени протоколи на общинската избирателна комисия. Как ще коментирате този резултат? Той почти се приближава през 2011 г., когато разликата между вас двамата беше две хиляди гласа.

Иван Тотев: Да, малко над две хиляди гласа, като едно дежа вю. Първо, като едно дежа вю всичко това, което е като емоция сме го преживели вече. Беше много интересно през вчерашния ден, следим как вървят нещата, как излизат районите – в кой район губим, в кой район печелим – много емоционално преживяване, което не искам да ми се случва повече, тъй два ми стига за един живот. 

Но разликата не е малка, не е малка на фона на тези под 100 000 гласували, които имаме в Пловдив, това не е малък резултат и това е неустойчив резултат още повече, когато говорим за политика или за избори един глас е победа. Ние имаме районни кметове, които ги вземаме с няколко десетки гласа примерно, така че това е победа, която за мен е много важна от гледна точка на това, че това е след управленски мандат. 

След управленски мандат е много важно да се чуе оценката на хората в реалния вот и тези хора да потвърдят, всички пловдивчани да потвърдят дали това управление е добро, дали трябва да му се даде ново доверие за още четири години. За съжаление кампанията не спираше четири години. Ние започнахме с оспорване на изборите 2011 г., с изключително дълъг процес на коментар на тези избори, може би продължи няколко години, след това стартирахме новата кампания. В първия акт за политическа агитация бе издаден от общината през месец юни – през месец юни имахме актове за политическа агитация, представете си колко дълго преди изборите. 

Но самата вербална агитация или просто предизборна кампания започна повече от 12 месеца преди изборите. Това доведе до една голяма апатия в града и една умора от политиканстване, от политики и респективно доведе до ниската избирателна активност. Ние видяхме още на първия тур колко ниска активност имаше в Пловдив.

Р. П.: Лично за вас този резултат, който повтаря вашия кметски мандат в Пловдив, разочарование ли е?

И. Т.: Очаквахме по-голям резултат, определено очаквахме по-голям резултат от гледна точка на това повече хора да гласуват, очаквахме по-голяма активност. Защото всичко което правим ние, политиците, го правим за гражданите – гражданите трябва да знаят, че те могат да поемат нещата и да управляват, защото ние виждахме протести през този мандат, имаше какво ли не през този мандат. 

Но реално тази енергия трябва да бъде фокусирана в изборите, защото вие видяхме еколози, които протестираха, след това имаха листи – Зелените, имаха кандидат за кмет, но се оказа, че и те нямат тази необходима електорална тежест. Така, че за нас това е малко неприятно – малко апатичното отношение към управлението на Пловдив от много пловдивчани, апатично отношение. Ние имаме една прекрасна дума „айляк”, но когато тази дума стане и начин на живот някъде малко пречи вече.

Р. П.: С оглед на този резултат и с оглед на това, че през изминалата седмица между балотажа и първия тур Вие бяхте подкрепен официално от десните политически формации, съзирате ли в този резултат, с който вие печелите – само 1416 гласа, тази подкрепа, която ви беше заявена предварително?

И. Т.: Не знам какво да мисля. Истината е, че не знам какво да мисля, защото факт е, че заявената подкрепа от една страна бе добре с оглед на това, че през седмицата на балотажа ние нямахме някакви остри полемики, остри сблъсъци на политическо ниво в Пловдив, а от друга страна успа донякъде нашия електорат като това даде едно такова чувство, че всичко е наред, че имам подкрепата, че победата е сигурна и това не увеличи броя на гласувалите за ГЕРБ спрямо първия тур. 

По-скоро много хора, които не гласуваха на първия тур, не гласуваха и на втория тур, въпреки че бяха привърженици на ГЕРБ. От трета страна, ни даде малко неприятното следствие, което видяхме в това, че в политически заявената подкрепа, заявена от политически лидери – пряка или косвена, тъй като имаше много политически лидери, които не заявиха пряка политическа подкрепа за ГЕРБ, заявиха една косвена витиевата позиция от типа на „общото европейско семейство с европейските звезди.” Това не доведе до електорална  тежест към подкрепата на ГЕРБ. 

Ние го виждаме. Заявената подкрепа на вербално ниво не отговаря на реалната подкрепа в урните, в бюлетините. По-скоро резултатът, който получи подкрепа в урните и бюлетините бе резултат на нашия опонент. Така че ние тепърва трябва да правим анализа тази подкрепа дали ни помогна или дали ни навреди през тази седмица. Най-вероятно няма да има еднозначен отговор. Най-вероятно и отговорът ще бъде и „да”, всичко свърши снощи, всичко свърши снощи, от тук нататък със същите хора, с всички, които са представени в общинския съвет ние сядаме да говорим за управлението на Пловдив, което е вече четиригодишния мандат напред. 

Така че каквото било – било, ние ще си го анализираме, но четири години от тук нататък ни трябва стабилно управление, което означава, че ние ще търсим подкрепата на абсолютно всички партии, които да формират едно дясноцентристка управленска коалиция в общинския съвет като ние още предходната седмица заявихме, че нямаме никакви аспирации към поста председател на общинския съвет. Така че това ще бъде нещо, с което ГЕРБ ще покаже своята висока политическа култура и ще предоставим този пост на наш партньор в управлението си – сега дали било Съюз за Пловдив, това е нещо, което ще се коментира.

Р. П.: Казвате обаче общински съвет, а как стои въпросът със съвместната ви работа с дясно политическите формации в общината?

И. Т.: Със сигурност ще ползваме капацитет, който капацитет ще е добре за града. Със сигурност във всички партии има експерти, които могат да бъдат погледнати и да им бъдат използвани възможностите, със сигурност това. Но големите политически решения на ниво заместник-кметове ГЕРБ ще сложи червена линия и няма да позволи да имаме разнопосочност в най-високото управленско ниво на администрацията, нивото, което взима политическите решения, носи отговорността. 

Отговорността от управлението на Пловдив през тези четири години ще бъде отговорност на ГЕРБ. Ние не сме спечелили с коалиционна политика, за да искаме коалиционно управление. Ние сме спечелили с мандата на ГЕРБ и с кмета на ГЕРБ. Ние търсим подкрепа за конкретни политики в общинския съвет, търсим експертност, която може да бъде ползвана в администрацията, но големите политически решения ще бъдат решения, които ще носят тежестта на партия ГЕРБ и отговорността на партия ГЕРБ. 

Това означава, че анонсираните нови ресори в общината като ресор култура, който искаме да отделим, като най-вероятно също ще разделим транспорта от сигурността, това са ресори, които ще бъдат под прякото управление на ГЕРБ. Естествено, когато говорим за култура ние трябва да намерим човек, който е консенсусен, човек, който обединява всички културни дейци, тъй като културата беше едно от нещата, за които в предизборната кампания най-много се говореше. 

Ние получавахме много удари и ние смятаме, че трябва да се огледаме къде сме сбъркали, къде на сме били винаги най-прави, тъй като ние нямаме мания за непогрешимост. Така че това е едно от нещата. Но ще търсим човек, който да може да изразява и да носи политическата отговорност на партия ГЕРБ, тъй като 2019 г. е много важна за нас и там трябва да имаме, първо, консенсусна фигура, но второ, това е и политически проект на ГЕРБ в хода на управлението на община Пловдив. Така че човек, който ще търсим за култура – заместник-кмет по култура, трябва да бъде приет първо от културната общност на Пловдив, но да бъде свързан и с ГЕРБ.

Р. П.: Вече визия имате ли за този човек?

И. Т.: Вижте как ви говоря – все едно само името не съм ви казал. Категорично. Не може да смятате, че нямаме визия, имаме имена, които ги спрягаме, да, може би другата седмица ще анонсираме конкретни имена.

Р. П.: Нека пак да ви върна към изборния резултат. Г-н Тотев, чувствате ли достатъчна политическа подкрепа от партия ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов?

И. Т.: Разбира се, разбира се. Разбира се и тук ние не видяхме нещо, което да, как да отговоря точно на този въпрос, той е много интересен – пълната подкрепа и пълната ангажираност с Пловдив, ние виждаме една изключителна ангажираност на премиера Борисов с Пловдив, включително и в седмицата на балотажа. Той живо се интересуваше, живо следеше картината,  включително и през вчерашния ден. Пловдив е много важен град за ГЕРБ по принцип, тъй като Пловдив е най-десният град. 

Тук се заквасва политическата мая, ако мога така да кажа и за нас, за ГЕРБ е изключително важен град като знак за бъдещото управление на ГЕРБ. Няма как да смятате, че Пловдив може да бъде град, който да бъде жертван или както ги чувахме тия неща по изборите, защото ние имахме много внушения – едно от внушенията, което имахме по време на изборите, беше точно това – дали ръководството на партия ГЕРБ държи Пловдив да бъде спечелен от ГЕРБ. 

Това внушение беше много грубо и то удари много по тази широка периферия, която ГЕРБ традиционно има, но това беше част от много политически послания, които видяхме в Пловдив, които бяха много деструктивни, защото в случая партиите не винаги получават такива удари. Хора от същите партии се самоиндентифицират се като някакви лидери на обществено мнение, кандидатират се за кметове – това в други градове го нямаше. Много тежка беше политическата обстановка и същевременно в парламента вървят много тежки закони, за които също трябва да се съберат гласове.

Р. П.: Готов ли сте да работите с вашия опонент Здравко Димитров?

И. Т.: Аз поне доколкото чух г-н Димитров, поне от негови интервюта, ще бъде в София така, че няма да имаме работа в общинския съвет  в Пловдив, поне на това ниво. Разбира се, аз смятам, че след изборите хората трябва да останат хора. За мен това е важното, което означава, че не със Здравко Димитров, със Славчо Атанасов, с абсолютно всички ние трябва да можем да говорим, да работим и да си помагаме за бъдещето на Пловдив, защото реално Пловдив е това, което ни обединява. Пловдив не е чак толкова голям град, че ние да не се познаваме – ние ще се срещнем на улицата, ние ще се виждаме на улицата, таке че, ето, аз получих есемес от г-н Атанасов за рождения ден.

Р. П.: А вие поздравихте ли го за този успех?

И. Т.: Вижте, в 4 ч сутринта предполагам той е спял, днес ще му се обадя, но той ме поздрави за рождения ден през седмицата. Ние сме хора и това обяснявах една година на всички кандидати за кметове в община Пловдив – хора, премеряйте си тона, защото след това ние трябва да се познаваме, трябва да работим заедно. И тук да някаква степен това, което ме питахте преди това – електоралната тежест на подкрепата, която получихме. 

Не може една година да си агитирал собствения си електорат в това, че община Пловдив и Иван Тотев и партия ГЕРБ са най-лошото нещо на света и след това да отидеш да кажеш аз подкрепям Иван Тотев, да поискаш политически дивиденти или участие в едно бъдещо управление и да смяташ, че твоя електорат ще послуша. Не, той няма да те послуша. Това се случи, това се случи в Пловдив – електоратът на реформаторите, електоратът на Съюз за Пловдив  просто не послуша своите ръководители. Но тук са виновни ръководителите...

Р. П.: Последен въпрос. Доволен ли сте от изборните резултати в районните кметства? В 5 от тях ГЕРБ убедително печели, но в район „Южен” кандидатът на ГЕРБ не можа да се пребори с кандидата на Патриотичния фронт Борислав Инчев.

И. Т.: Истината е, че район „Южен” като цяло беше, от който резултата ме разочарова. Защото район „Южен” е район, в който ние сме имали големи победи, включително срещу Славчо Атанасов с много сериозен резултат, това е районът, в който сме стигали до 20 000 гласа за ГЕРБ. 

От друга страна там имахме няколко смени на кметове през този мандат, което също в някаква степен е дало отражение, но Борислав Инчев като човек аз го познавам от 10 г.  и това един от хората, с които може да се говори, може да се работи, така че аз смятам, че ще го интегрираме в екипа на управление на ГЕРБ и той ще стане част от нашия екип. Така че аз мисля, че Борислав Инчев е един разумен човек и той ще стане част от нашия екип и ще може да работим заедно с шестимата районни кметове, без да ги делим, тъй като не трябва да делим районните кметове, не трябва да делим районите на Пловдив.

Р. П.: В „Тракия” също бяха на кантар нещата – 93 гласа е разликата между вашия кандидат Костадин Димитров, който повтаря мандата си там като управник на района и кандидата на Патриотичния фронт Костадин Гаров.

И. Т.: Това не са малко гласове. Ние имахме победи в предишни мандати, това е нормална разлика за районна администрация – 90, 10, 200 гласа това е нормална разлика. Костадин Димитров е човек, който направи изключително много за район Тракия през този мандат. Снощи докато идваха последните резултати беше много свито сърцето за този човек, защото аз знам какво е направил за Тракия и с какво желание е работил за района. Той работи с изключително голямо сърце за този район. Така че много се радвам, че успя да спечели накрая и ще има още един управленски мандат.

Р. П.: Благодаря ви много и честито още веднъж. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23