Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Никой не може да разграничи добрия от лошия бежанец

Причината за терористичните атаки във Франция е огромния дисонанс през последните 50-60 години във външния политически консерватизъм и невероятния вътрешен либерализъм на Франция и Западна Европа. Това заяви в геополически коментар за Радио Пловдив доц. Марин Русев. По думите му, "Франция вече не е Европа и може би след 10 -15 години Европа ще й заприлича".  

Той посочи като голяма грешка от страна на Франция в последните деситилетия това, че не са спрели докато е време миграционната подмяна на френската идентичност.

"Свидетели сме на бърза и неконтролируема глобализация, където всеки регионален конфликт като например в Средиземноморието, Северна Африка, Близкия и Среден Изток, може да се окаже фатален не само за Франция, а за цяла Европа.

Резултатът се вижда: френският национален отбор по футбол изобщо не изглежда френски, френската армия и френската жандармерия също, а истинските френски селища в страната са само тези, които са по-малки от 50 или 100 хиляди души. 

Що се отнася до имигрантите, като реална предпоставка за случащото се, очевидно е, че те вече не се съобразяват с френското и придобиват самочувствие да налагат своето африканско и азиатско, както във Франция, така и в Европа като цяло. 

Смятам, че Франция съвсем скоро ще бъде последвана от Великобритания,  Германия и Италия, Нидерландия и  Белгия, където са правени същите грешки". 

Според Русев, дебатът за промяна на Конситуцията на Франция е закъснял, още повече, че всеки четвърти зает в промишлеността на страната не е роден там. 

Най-вероятно Франция няма да може да се справи и постепенно ще се превърне в еталон на бъдещето, което следва Европа. Дифузията ще е от Запад на Изток и рано или късно ще обхване и България

Мисля, че това е може би началото на разпада на стария обществен договор между страните в Европа по линия на движението през границите. Вероятно може би ще се намери някакъв по-лек подход, който да позволява едновременно и либерализъм и в същото време да пази националното във всяка една държава.

Русия е може би единствената, която ще успее да застане по-рязко срещу случващото се, тъй като Русия по-силна тоталитарна традиция и руското население е склонно на по-резки мерки докато Съединените щати, Западна Европа те са заразени вече с промяната и тази промяна е в нейните граждани, в хората, които имат манталитета на местата, от които идват и очевидно успяват в голяма степен да ги наложат в местата, където са стигнали.

Никой не може да разграничава добрия от лошия на вратата на страната си и от тук идва проблемът – нито могат да се върнат тези, които вече са се настанили, нито може да се намери критерий да се каже – ти след две години ще гръмнеш бомба, а ти си добър човек и ще останеш. В този смисъл няма решение, дилемата изисква може би само и единствено може би внимателни мерки за постепенна адаптация, за забавяне на скоростите на промяната, което да даде някаква поне надежда, че влизащите във Франция поне малко ще приемат френското.

..............

Цялото интервю с доц. Марин Русев можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

Лицата в кабинета ще изпълняват приоритетите на ГЕРБ

Намаляват или се увеличават  шансовете за съставяне на правителство след срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с ДПС - коментар и анализ от политолога Георги Киряков.  "Наблюдава се тенденцията да се акцентира върху сходствата между партиите, но да не се набляга върху това, което ги разделя  и по специално в разговорите..

публикувано на 09.12.22 в 15:26

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има. „Факт е, че тези..

публикувано на 09.12.22 в 10:08
Красен Станчев

Частният сектор се развива доста добре, има ръст от 3%

Докато политическите совалки за съставяне на кабинет вървят, депутатите творят в пленарна зала. Изненадващо идеята на БСП за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната беше подкрепена на първо четене от всички политически сили. Какво означава реално това за икономиката? Отговорите търсим от икономиста  Красен Станчев . Красен..

публикувано на 09.12.22 в 10:04

Лекарите вместо да преглеждат пациенти, подреждат хартия

Увеличаващата се административна работа на общопрактикуващите лекари затруднява работата им, а от това страдат пациентите. Работата с хартиените документи отнема времето на лекаря или негов сътрудник. Това са един до два часа работно време на ден, за които могат да бъдат прегледани от 5 до 10 пациенти. Това заяви пред Радио Пловдив д-р..

публикувано на 09.12.22 в 08:21

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44