Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Календар на лечебните растения - Бръшлян

Всички знаем това растение, виждали сме го навсякъде – в гората, в парка, катерещо се по дървета, огради, сгради. Дори има нещо приказно при вида на къща, обвита от горе до долу с тъмно зелените листа на бръшляна. От стотици години хората се уповават на лечебната му сила, а съвременната фармация е взела от народните познания за тази природен дар и ги е развила чрез дългогодишни научни изследвания.Използваемата част на лечебното растение са само листата, обяснява доц. Д-р Иванка Димитрова – ръководител на магистърска програма „Лечебни и етеречини растения” в ПУ.

„ Той е многогодишно растение, катерливо или пълзящо, което се среща масово в цялата страна по по-влажни места, сенчести, както в широколистни, така и в смесени гори –до към 1800 метра надморска височина. Листата му са кожести, многогодшини, живеят повече от един сезон. Листата се събират добре почистени, здрави, добре развити листа- без увреждания и прояждания  Това е важно. Билките трябва да се събират в чисти условия далече от градския, замъсен въздух.”

От късно лято до късната есен бръшлянът цъфти с красиви и дребни жълто-зелени цветове, а през зимата ражда плодове, наподобяващи боровинки. Те не се използват обаче, и с тях се завършва цикълът на растението, който е диаметрално противоположен на този на повечето други лечебни растения. Според Николай Богойски, билкозаготвител от Хисаря, сега започва събирането на листата на бръшляна. Изключително важно обаче, е да се знае как да се берат, как да се съхранят след това и как да се използват, както за лични така и за стопански цели.

 „Сега му е сезонът, в който се бере- до ранна пролет. Той е много интерсно растение, защото е и паразитно растение. Много лесно се изкарва разрешително за него. Понеже се почистват парковете, гората от него. Като се почистват дървета от него, той не се унищожава. Кореновата му система е в земята, той се захваща за самото дърво. Съответно се обират листата и се предават на билкарите и пунктувете. Няма значение кои листа се събират-дали светло или тъмно зелени.”

Листата се берат внимателно, без да се наранява растението. Добре е част от листната маса да остане необрана.Също така, трябва да има период на покой, като повторното черпене от находищата при наличие на по-големи запаси се препоръчда  да е след около година. За доброто качество на билката е важно както събирането, така и последващото сушене и съхранение, обяснява Николай Богойски.

Годишно се изнасят около 47 000 кг лист бръшлян, предимно за фармацията. Фирмата на Ивелина Иванова е една от малкото в страната, която изкупува лист-бръшлян, предимно от доставчици и изнася суровината за големите фармацевтични фирми в Германия.

„Да, предимно за фармацията отива. Вие знаете, че този сироп за кашлица е немско производство. Цената за лист бършлян варира от 2,70 до 3 лева- в зависимост от качеството и количеството”

Най-вече бръшлянът се прилага при възпаление на дихателните пътища, и влиза в състава на сиропите за кашлица. Те съдържат сух екстракт от листа на бръшлян, чийто терапевтичен ефект при заболявания на дихателната система е  голям.

Бръшлянът съдържа много полезни вещества, но най-важни са сапониновите гликозиди, обяснява доц. Димитрова

 „ Всъщност, това е основната съставка, до 5% сапунини. Когато се изследват, дрогата, когато се събира, гледа се да има минимум  до 3% от тази съставката. Сапунините са група вещества, които имат точно отхрачващо действие, откашлячно действие. Но хората трябва да знаят, че в домашни условия листа от бръшлян  не трябва да се ползват, защото има опасност от отрявания. Трябва да се ползват готовите препарати, където са стандартизирани сапунините, в чист вид са сложени, дозирани”.

В билковите аптеки бръшляна се предлага на цена около лев за 50 гр., но както чухте приложението му в домашни условия трябва да е много внимателно, под наблюдение от специалист, като задължително трябва да се спазват препоръчителни дози и мерки.

Безспорно, бръшлянът е ценно  растение, както за здравето и помикъка на хората, така и за дивата природа и за оцеляването на много видове животни и птици, разказва Веселина Димитрова– специалист – клинична и микробиологична лаборатория.

«Той е богат на много хранителни вещества, с него се хранят над 70вида насекоми и 16 вида птици»

Плодовете на бръшляна остават върху растението дълго време, почти година. През зимата те са любима храна на редица видове птици (особено косовете), когато друга храна се намира трудно. Важен хранителен ресурс са и за младите птици рано на пролет.
Клоните и листата на бръшляна по зидове и дървета предлагат отлично укритие за гнездата на птиците целогодишно. Той цъфти в края на годината (септември-ноември) и се опрашва от насекоми. Неговите цветове са важен източник на нектар и цветен прашец за пчелите, когато вече други източници по това време на годината не са налични.Всичко това и най-вече доказаните  лечебни  свойства на бръшляна,  налагат в наши дни  полагането на грижи за устойчивото му ползаване и опазване в природата  .

Информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация „Информация и природозащита“ на адрес rubriki.eu, където те са подредени по теми. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09