Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съединението прави силата" – лозунг и на Голяма Европа

Снимка: БНР

Постоянната комисия на ПАСЕ прие в края на ноември предложената от България "Декларация за препотвърждаване на принципите на европейското единство и сътрудничество".

Заседанието се проведе в София, тъй като от 10 ноември  2015г. България е ротационен председател на Комитета на Министрите на Съвета на Европа. В него заседават Министрите на външните работи на 47-те страни-членки, а това означава, че българският външен министър Даниел Митов е Председател на този върховен орган на Съвета на Европа от 10 ноември т.г. до 18 май 2016 г. За разлика от Европейския съюз, в който членуват 28 страни, Съветът на Европа всъщност е една Пан-Европейска организация на т.нар. Голяма Европа и е първата европейска организация, основана на 5 май 1949г.в Лондон. Тя заседава в Страсбург в „Двореца на Европа“. 

Постоянната комисия, която действа от името на Асамблеята между пленарните сесии, заседава на 27 ноември 2015 година в София. Тогава бе приета важна Декларация, която ще остане в европейската история като Софийска декларация. Това става на практика когато Европа отбелява 40 години от подписването на споразуменията по т.нар. Хелзинкски процес по времето на Студената война, който формулира основните принципи на съвместното съжителство - ненарушаване на границите и спазването на човешките права. Значението на Декларацията приета на 27 ноември в София е в иницирането на бъдещото свикване на Четвъртата среща на държавните глави и ръководителите на правителства на 47-те страни-членки, които да препотвърдят ценностите и принципите на които се основава европейското единство и сътрудничество. Форматът на тези Срещи на върха на Съвета на Европа е ключов. За това говори сам по себе си фактът, че те се случват наистина рядко. 

Съветът на Европа реши първо да препотвърди принципите и ценностите на европейското сътрудничество, в един период, когато Европа се сблъсква с предизвикателства, проблеми и конфликти – единственият адекватен отговор на това е една обща позиция да бъде изработена, затова лозунгът на българското председателство е "Съединението прави силата". В момента това е лозунгът на Голяма Европа, каза в предаването "Хоризонт до обед" Лъчезар Тошев, ангажиран с каузите на Съвета на Европа като почетно асоцииран член на ПАСЕ.

Т.нар. Софийска деклерация беше подкрепена от лидерите на всички политически фракции в ПАСЕ още преди гласуването, а беше приета в София с консенсус – само един социалист от Швеция е гласувал „въздържал се“. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!