Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаран по асирийски

Шеф-готвачът Фреди Бенямин от Ирак предлага лесна и интересна рецепта за Никулден

От Рибата до Чая по геополитическите маршрути на света

Снимка: архив
Необичайна среща ви предлагам да чуете сега. Тя започва от Рибата и свършва в Чая, но пътищата, през които стига до там датират от хилядолетия, и се простират по ключовите геополитически маршрути на днешното световно напрежение.

Една малка уличка в този маршрут е улицата "Абу Нуас" в Багдад където са само рибни ресторнтчета. Много от тях от незапомнени времена са изглеждали така - с огън, жива риба, хора насядали по пясъка направо върху кърпите си, въпреки че има столове. 

Абу Нуас -  поет, майстор на трапезната лирика. Живял през 9 век по времето на иракския халифат . Роден в бедно семейство на освободен роб, тоест, поробен жител на завоювана от арабите област, приел исляма, приближен до двора на прославения покровител на поезията, халифа Харун ар-Рашид. Абу Нуас водел лекомислен живот и даже бил въдворяван в тъмницата заради лошото си поведение. Противник на високопарната поезия Абу Нуас създава жанра на неголемите стихотворения, в които се възпявал хедонистския начин на живот, 
Да видиш хората щастливи - това е най-хубавото, сподели шеф-готвачът Фреди Бенямин от Ирак,


Риба шаран по асирийски се приготвя с прясна риба. По-добре е да бъде купена жива. След като се измие шаранът е добре да бъде отворен откъм гърба, да се почисти с гъба и вода и да се подправи със сол. След това се оставя да виси за половин-един час, за да изтекат всички миризми.

В предварително загрята фурна на 200 градуса се поставя рибата с капка зехтин или олио и се подправя с куркума и лимон. Пече се около 50 минути. След като шаранът е придобил светлокафяв цвят се поръсва със сока от лимона и отново се връща във фурната за около 15 минути.

Така приготвена рибата е добре да бъде сервирана със салата от магданоз, домати, зелен лук и един лимон. Може да се поръси и малко къри.

Снимка

Къри или сумак, арабски питки или български хляб - няма значение, казва Фреди и допълва, че почитта към рибата в Ирак идва още от древни времена.

Той обясни, че иракчаните ядат 3-4 пъти риба в седмицата.

Преди да стана християнин съм иракчанин, казва Фреди и допълва колко по-стари са асирийската култура и арамейския език, на който е говорил и Исус Христос. Затова и Фреди на този език говори с децата си.

Асирийците са много и са по целия свят, разбираме от Фреди, който допълва, че е достатъчно един асириец да чуе името на знаменития асирийски владетел от 7 век преди Христа Ашурбанипал, за да знае къде да намери асирийски ресторант, независимо  в коя част от света.

От рибата до чая през кафето на французите, сумака на арабите, куркумата и кърито на индйците, китайските манджи на глобализацията та чак до най-досадния въпрос, на който Фреди има изящен отговор.

Целият репортаж на Ирина Недева от срещата й с Фреди Бенямин можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!