Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквам корупционен натиск към лекарите-специалисти

Националната асоциация на извънболничните специалисти написа: Кашата в здравеопазването за 2016 г. вече е забъркана ! Бюджетът на НЗОК за 2016 г. преследва не здравни, а единствено фискални цели! 

Лимитите остават, както в извънболничната медицинска помощ, така и в болниците! Повече ще разкаже председателят на организацията д-р Георги Ставракев. Той подчерта, че към момента няма как са се случи реформата в здравеопазването, т.като няма конктерни действия да се изнесе голяма част от болничната помощ към специалистите и извънболничната помощ. 

Тя ще струва по-евтино за всички нас, ако това се случи, коментира д-р Ставракев. Той прознозира отпадане на 30% лекарски практики в големите градове, съгласно приемането на Здравната карта по области. 

Честит празник! Да ни припомните затова ли си мечтахте, когато бяхте студент, това ли е осъществената ви мечта – да лекувате хората?

Георги Ставракев: Да, наистина, само че не в такава система, в която се намираме в момента и не при такава финансова рамка и при такова лимитиране, което вече е далеч от истинската медицина и реално не позволява да прилагаме нашите познания по начина, по който са ни учили нашите професори.

Р. П.: Всеки нов министър има своята реформа. Министър Москов дойде със своята реформа. Какво от нея се случи, д-р Ставракев? Вие сте в сектора, свързан с тази реформа, що касае специалистите. Какво се реформира при вас?

Г. С.: Практически досега нищо не се е реформирало. Това, което се случи, д-р Москов откакто е министър даде доста заявления и на практика досега остават само изказани пожелания, имайки предвид и последно приетия бюджет за пореден път се убедихме, че практически реформа не може да очакваме в здравеопазването и здравната ни система, тъй като няма никаква промяна в структурата на финансиране и най-вече парите, които са предвидени за извънболнична помощ за джипита и специалисти като относителен дял на практика остават прекалено малко за сметка на големия дял, който остава за болничната помощ. Нормалната структура, многократно сме заявявали, е ако иска министърът да се случи някаква реформа и да бъде изнесена голяма част от болничната помощ, която е възможно да бъде извършвана извън болниците и много по-евтино и ще струва много по-малко на всички нас би трябвало да включва и промяна в структурата на финансиране. Какво имам предвид? Вместо досегашните около 20 % от общия публичен ресурс, които са предвидени да отидат в извънболничната помощ, би трябвало минимум 30 % да бъде финансирането за сметка на намаляване на болничната част. Това към момента, виждайки бюджета, който е приет за следващата година, няма как да се случи, защото не е предвидено. Освен това заявените намерения за разделяне на пакети и отпадане на лимитирането на практика също не се случи. Многократно, ако си спомняте, новият министър заяви, че най-после ще отпадне лимитирането включително в извънболничната помощ...

Р. П.: Да, д-р Глинка Комитов вчера каза, че от 1 април догодина ще отпадне, ама как не е много ясно?

Г. С.: Наистина, чухме. На много приказки се наслушахме, но практически конкретни действия, които наистина биха позволили тези приказки да се случат, ние не видяхме, нито са приети някакви промени в нормативните документи, за да има шанс изобщо да се случи това, което се заявява като намерение и това, което аз съм чул вчера от д-р Глинка Комитов е, че той е заявил евентуално отпадане на лимитите само за болниците. Изобщо аз не съм чул да има отпадане на лимитите от 1 април и то говорим от 1 април, а не от 1 януари, за извънболничната помощ. Д-р Москов многократно заяви, че с разделяне на пакетите и оформяне на едва ли не индивидуални пакети според възрастовите нужди, което има определена логика и ние многократно сме го давали като предложение още преди 5 – 6 г. с детайлни предложения в тази насока, очаквахме наистина най-после да се случи. Препоръката от друга страна на Световната банка, която направиха на нашата система, с конкретни предложения за извеждане на поне 30 % от дейностите от болниците към извънболничната помощ, също би трябвало да върви заедно с извеждане на финансов ресурс. Това също обаче не се вижда да бъде възможно при този бюджет, който е приет за следващата година. Така че от много приказки, които слушахме тук за последната година и които ни дадоха някои надежди първоначално и тези надежди доведоха до една много сериозна подкрепа от страна на съсловието към министъра впоследствие се оказаха за пореден път голи приказки и бюджета, който се прие, категорично ни даде да разберем, че нищо не може да очакваме от това, което до момента се налага, дефакто структурата остава абсолютно същата с разликата, че се увеличават санкциите, между другото и лимитирането ще бъде много по-изразено и това ще го усетят и лекарите, и пациентите. Бих казал това е абсолютен административен рекет, който на практика с нищо не довежда до подобряване качеството на медицинското обслужване, а пациентите ще продължават да доплащат все повече и повече и вече, доколкото разбрахме, са достигнали до повече от 50 % да си доплащат от необходимото лечение. Такъв процент няма никъде, в нито една страна в Европа – максималният процент е 20 - 25 %, при нас е 50, имайки предвид, че сме най-бедната държава, бих казал, че това е доста неприятна ситуация особено за по-бедните хора, които нямат възможности да си платят лечението, когато се наложи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00