Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производство на студено - пресовани масла от семена на билки и на кюспе

Всяка държава в света разчита на природните си ресурси, за да развива икономиката си, да увеличава износа си и да печели. Умните държави, обаче, не само изнасят суровината, която притежават, но и стимулират местния бизнес да я инвестира в преработката й, да произвежда готови продукти, защото така печалбата се умножава. 

Богатството на нашата страна са лечебните й растения като те  могат да бъдат конкурентното ни предимство  пред развитите държави. Засега обаче реалността е друга - България продължава да бъде основен доставчик на билки за целия свят и с територия десетки пъти по- малка от тази на Индия и Китай, пропорционално на площта си, ги изпреварва по количества и износ на билки, а качеството им не е по- ниско от това на техните. Износът обаче на суровина добавя само около 5 процента стойност за билкозаготвителите. Ако тук се произвежда краен продукт от билките, той може да струва десетки и стотици пъти по- скъпо. 

Всички тези аргументи плюс вълната, която през последните години залива хората за връщане към здравословния начин на живот, хранене и лечение дават началото  на бутиковия бизнес на Гергана Якимова. Преди няколко години тя открива компания за производство на натурални студено – пресовани масла. Една част от тях са от семена от лечебни растения – шипка, бял трън, синап, кориандър като от тях добива и кюспе. Изборът на Карлово за място на фирмата й  не е случаен

И днес около 80 процента от населението на земята разчита предимно на билки за лечение. У нас обаче колелото се завърта по- бавно, но пък това е шансът на първите да спечелят повече, казва Гергана Якимова.

Производството на студено пресовани масла е процес при който не се отделят вредни за природата вещества. Природата не се замърсява по никакъв начин. Произведените продукти могат да се използват освен в козметичната и в хранително – вкусовата промишленост. 

В портфолиото на бутиковата компания на Гергана Якимова е включено и производство на кюспе от билки. Това означава, че фирмата е затворила цикъла си на производство, защото органичният материал, който остава след извличането на маслото намира също приложение в селското стопанство, козметиката и в други области.

Макар и малка фирмата създава работни места и взаимодейства с други компании в Карлово – район, където безработицата е висока, а събирането на билки е традиционен поминък. Макар и малка компанията е пример как вместо да изнасяме евтини билки, те може да бъдат преработвани тук в чисти продукти, по съвременни технологии, с висока добавена стойност.

Ако билките се преработват в районите, където растат и се събират, местните хора ще имат също повече работа и по- добри доходи. А това е най- важното условие те да осъзнаят ценноста им и да се грижат за тях. Според експертите една четвърт от народа ни може да се препитава с билки, ако опазваме техните находища, ако ги събираме и съхраняваме правилно, ако не само ги изнасяме, но и преработваме тук в крайни продукти, за да не заминава зад граница по- голямата печалба и работните места.

Още информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация „Информация и природозащита“ на адрес rubriki.eu, където те са подредени по теми




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09