Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улрике Луначек: Наградата "Сахаров" се фокусира не само върху хладния разум, но и върху емоциите

На последната си сесия за тази година в Страсбург Европейският парламент присъди наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Това е най-високото европейско отличие в областта на човешките права. Тази година наградата е за младия саудитски независим журналист Раиф Бадауи.

Номинацията на Бадауи идва от Зелените в ЕП. Той е в затвора заради своя уебсайт Free Saudi Liberals - „Свободни саудитски либерали" - онлайн платформа за политически и религиозни дискусии. През 2012-а година той е арестуван по обвинения за обида срещу исляма и подведен под отговорност по няколко обвинения, включително вероотстъпничество. През 2013-а година е осъден на седем години лишаване от свобода и на 600 удара с пръчка. През 2014-а година е издадена нова присъда от 10 години лишаване от свобода и 1000 удара с пръчка плюс глоба. Първите 50 удара са изпълнени пред стотици зрители на 9 януари 2015 г.

Освен Райф Бадави финалисти тази година бяха демократичната опозиция във Венецуела и убитият руски политик Борис Немцов.

Заместник-председателят на Европейския парламент Улрике Луначек обясни в интервю за „Хоризонт“, че изборът на Раиф Бадауи като носител на наградата „Сахаров“ не е бил лесен заради различните лобита и противници на номинацията:

Това се случва всеки път. Всяка политическа група предлага кандидати, после се гласува в комисиите и накрая има решение и на председателството. Нормално е всяка група да лобира за своята номинация. Вярно е, че по-специално от Европейската народна партия не бяха особено подкрепящи по отношение на Раиф. Основната причина според мен е тежестта на Саудитска Арабия в геополитиката и също така, защото е основен доставчик на петрол.

Наградата е важен символ на три нива. Саудитска Арабия сериозно нарушава човешките права. Всички религии трябва да се уважават, както трябва да бъде уважаван и допускан също така и атеизмът, а нито едно от тези неща не се случва в Саудитска Арабия, която продължава да се мръщи на темата за толерантността към чуждите религиозни възгледи. Второ, Саудитска Арабия е от големите доставчици на петрол, а световната конференция в Париж още веднъж показа, че трябва да прекъснем зависимостта на човечеството от изкопаеми горива като петрола в името на климата и срещу климатичните промени. Но също така, и в името на човешките права!  Ако бяхме по-малко зависими от петрола и газта, тогава по-смело щяхме да налагаме отстояването на човешките права на страни като Саудитска Арабия или Азербайджан, или Русия. Трето, Саудитска Арабия е страна, която сама се  замеси във военен конфликт. Става дума за Йемен където саудитците бомбардираха даже цивилни.

Цялото интервю с Улрике Луначек можете да проследите в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!