Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Шаркова: И здравната, и съдебната реформа не могат без политическа подкрепа

Голяма част от предложените и въведените до този момент промени са по-скоро в полза на фиска - те по-малко обръщат внимание на правото на пациента на конфиденциалност на личната информация, както и на качествената и на своевременната медицинска помощ. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Мария Шаркова, която специализира медицинско право в Университета Емори в Атланта по програмата "Фулбрайт", по повод здравния дебат през 2015 година.

И пръстовият отпечатък, и предложението на БЛС, и все по-нарастващата регулация на държавата в сектора здравеопазване е признак на липса на доверие. Администрацията не вярва на болниците, а пациентите не вярват на лекарите, а лекарите не вярват на пациентите - въобще загубена е комуникацията, като това доверие няма да се възстанови, докато не се възстанови диалогът, поясни още Шаркова, според която реформата в здравеопазването ще се състои, след като цяла година беше повтаряна като заклинание.

Мария Шаркова подчерта, че е добре страната ни да приспособи някои добри практики от чуждия опит в сферата на здравето, както и коментира факта, че и
здравната, и съдебната реформа не могат без политическа подкрепа.


Има една съществена разлика между двете реформи – правосъдната беше подготвена много добре от бившия министър, а концепцията беше доста изчистена и цялостна, но не намери необходимата политическа подкрепа, а здравната реформа има един доста фрагментарен и по-неясен вид, като някои новоприети актове вече се оспорват пред Конституционния съд и съответно пред Върховния административен съд, а в това време тази реформа се радва на широка политическа подкрепа, допълни Шаркова.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!