Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лечебни свойства и перспективи за култивиране на Вълнест напръстник

На мнозина  растението  Вълнест напръстник, може би поне като име-  е непознато, но точно то е природната основа на най- често  прилаганите у нас лекарства, регулиращи сърдечната дейност.

Виждали сте го и при разходки в планината. То е разпространено в цялата страна, има  го по южните и топли и влажни склонове,  на надморска височина до 1000 метра.

Има красиви цветове, заради което  е предпочитан вид  и в оформянето на декоративни градини.

Но лечебната му сила е в листата. Препаратите, приготвени от тях  са класическо средство за лекуване на сърдечна недостатъчност,  те засилват работоспособността на сърдечния мускул, регулират кръвообращението.  

Извлеците от листата на напръстника обаче са токсични и не се приемат без лекарски надзор, разказва Йонка Димитрова - магистър фармацефт.

Поради ограничените размери на естествените находища и неправилното бране на вълнест напръстник в миналото, запасите от него са намалели  чувствително.

Днес интересът на лекарствената индустрия  към качествата на Вълнестия напръстник нараства все повече,  като се има пред вид, че сърдечните проблеми  са сред най- застрашаващите здраветона съвременния човек.

За съжаление българските производства все още не са готови да отговоят на това предизвикаталство. Страната ни все още е в позиция на суровинна банка за чуждите производства и така се лишава от част от печалбата на производство до крайни продукти

Реалноста е такава, но тя  не трябва да отказва земеделците от интереса да култивират Вълнест напръстник, защото търсенето дори и само на сушени листа е голямо. 

В България технологията на отглеждане има традиции. Разширяването им с нова практика ще помогне да се запазят находищата на лечебното растение в природата, а ще носи и добри печалби- споделя д-р Станко Станев -  създател на сортове, технологии и разсади на лечебните растения

Цената на  1 килограм сухи листа Вълнест напръстник  е 4-5 евро за килограм на външния пазар, 50 грама листа от билката на дребно в аптеките у нас е между 6 и 7 лева

Да се печели от природата, като се щади природата – пример че това е възможно дава перспективата за  култиверане.

Качествата на Вълнестия напръстник са незаменими за лечение на болестите на сърцето. Находищата в природата не могат да задоволят глада за суровина, а опитите това да стане само ще унищожат намалената и без това популация. 

Както чухте от специалистите разумният, при това доходононсен подход -  е нейното култивиране.

Повече информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация "Информация и природозащита".

Адресът е: rubriki.eu и на него ще намерите всички излъчени до сега рубрики, подредени по теми.


Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09