Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължително е бизнесът да поеме осигурителните вноски на 100%

За пресечната точка на общите интереси  и различията  при плащане на осигурителните вноски след дискусия в тристранния съвет за социално партньорство по повод предложението на РБ осигурителните вноски на работниците да се поемат 100%  от работодателите. Коментар в  две посоки - на вносителите – от депутата от РБ Петър Славов и на работодателите  - от председателя на  Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

Петър Славов: Предложението, което правим с колегите от гражданската квота, не задължава никого с нищо. То дава една възможност на работодателите, когато желаят, да поемат и онази част, която плаща осигуреното лице. Това са онези 40%, които са засметка на служителите. Мярката беше вдъхновена от бизнеса, тъй като и в момента има такива дружества, които правят това за своя сметка, е да динамизира допълнително пазара, като създаде вътрешна конкуренция между работодателите особено при производствата с висока добавена стойност,  да имат аргументите защо искат да задържат дадено лице, като му предлагат по-добри условия и при самите работници да останат повече пари. 

Причината да искаме това да се запише и законодателно, е че Законът не забранява това да се прави, но работодателите, които подхождат по този начин, биват облагани с корпоративен данък върху тези суми, независимо, че са парите са отишли за осигуровки, а не - за печалба. Освен това има и много нерегламентирани плащания и работници, които не харесват този механизъм, че за тяхна сметка се удържат немалка част необходимите осигуровки. Те  държат работодателите да им дават под масата разликата за това, което им се удържа от заплатата. А това не е изгодно нито за държавата, нито за осигурителната система.

Васил Велев: Ние считаме, че когато се търси по-голяма простота на начина, по който се изплащат възнаграждения и осигуровки, трябва да се направи и още една крачка. Това предложение да не е възможност, а да е задължително за всички. При сегашните текстове се създават предпоставки за объркване и резултатът за фиска е спорен.  Законопроектът трябва да бъде доработен. За предимствата: при 100% поемане на осигуровките за сметка на работодателя  общо разходите за труд, осигуровки и данъци при една и съща нетна заплата на работника са най-малки. Т.е. ако работникът получава същото, а работодателят изцяло заплаща осигуровките, разходите за труд ще бъдат с 5% по-малки, отколкото са сега. От тази мярка биха се възползвали малките фирми и микропредприятията. Въпреки това аз смятам, че ако това се прави, трябва да е за всички и да е съпроводено с премахването  на т.н.  клас процент и за  прослужено време, защото в момента има няколко заплати, което води до допълнително объркване и липса на база за сравнение. 

 Работникът бива назначаван на .щатна заплата, върху нея се добавя процент за прослужено време, т.н. клас – нещо, което го има само у нас и е рудимент от отминало време. След това се вадят ДОД и осигуровки са зметка на работника и се получава нетна заплата. Към брутната пък работодателят добавя разходите за труд, осигуровки за сметка на работодателя и така се получават сумарно разходите за труд, които се плащат от предприятието. Тези четири стойности са аритметични  математични  стойности, а в крайна сметка работникът го интересува в момента той колко пари нетно ще получава, а предприятието – какъв е разходът за труд. 

Ако работодателят внася изцяло осигуровките му, това ще го отчужди и дезинтересира. Ние настояваме  към предложението да се добави и премахването на класове и да се въведе едновременно с увеличаването на ставката за осигуровките – от 2018 г. с по 1% ще нараства.осигурителната тежест, съгласно приетите промени в Кодекса за социално осигуряване и ако едновременно с това се въведе  предложението на РБ, но не доброволно, а повсеместно, ще се неутрализира това покачване като разходи за труд и тежест за предприятието. Що се отнася до другите ползи, от въвеждането на  мерките – по желание и частично, те са най-малкото спорни, защото ако работодателят  иска да стимулира допълнително работниците, има и други начини, най-малкото е да им увеличи  заплатата. Повече чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03