Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Гаврилов: Паниката е вече спечелена война, дори хибридна, за терористите

Едно от местата на атентатите в Париж
Снимка: Веселин Праматаров


В голяма част от руските, но и доста български онлайн  форуми и социални мрежи са вижда вълна от злорадство и прокоби за разпада на ЕС и "Залезът на Запада" след атентатите в Брюксел на 22 март 2016г., които отнеха над 30 живота и раниха близо 300 души в столицата, където се намират европейските институции. 

От ислямистките сайтове в социалните мрежи пък видяхме как ИДИЛ раздават бонбони в чест на, "успешните" за тях, атентати.

Според проф. Борислав Гаврилов от Катедрата по Нова история в Софийския университет:

Тероризмът е може би една от най-съществените части в тази хибридна война. 

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ проф. Борислав Гаврилов, преподавател по нова история в Софийския университет

Подходът на „Ислямска държава“ с жестокостта на своите видеоматериали и издевателствата над християни, цели всяването на паника. 

Несигурност и объркване обаче причинява и целенасочената дезинформация.

Веднага след атентатите в Брюксел руските медии започнаха да въртят информация че двамата самовзривили се терористи са от Бералус. По-късно набедените лица сами са потърсили белгийската полиция за да покажат, че са живи и че не са те. Други неотдавнашни примери на информационната война с дезинформации е тиражираната и от български издания "информация", че "Европа щяла да забрани кръщаването на деца". 

Много важно е да се чете зад редовете, да не се вярва сляпо на всичко, което се тиражира онлайн и да се проверява източника. 

Публиката, като цяло, трябва да стои информирана, но не бива да се поддава на паника. Паниката е вече спечелена война, дори хибридна, за терористите, за тези, които искат да ни уплашат.

Ученият изтъкна, че европейците не бива да се поддават, защото са част от общо цяло – ЕС, което ще намери начин да излезе от ситуацията. Той припомни, че след атентатите през 2001 г. САЩ са променили законите си, създали са и нова служба за борба с тероризма и, засега, се справят със заплахите.

Гаврилов предупреди читателите да четат по-задълбочено текстовете в различните медии и да анализират посланията, за да не стават жертва на манипулации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!