Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решенията, взети без нас, може да са в ущърб на пациентите

Д-р Митко Хаджиев, който е общопрактикуващ лекар в село Борино, е един от достойните българи на 2015-та година. 

Той се грижи за 1 800 души, като освен в Борино обслужва още четири родопски села, Д-р Хаджиев закупи със собствени средства ехограф, с който успя да диагностицира в ранен стадий онкологични заболявания на шест души, като така спаси живота им

Д-р Митко Хаджиев е с 24-годишен стаж и днес е на работа, след като вчера и завчера участва в протестите на джипита в смолянския регион. Днес протестът му вече е символичен, защото няма кой да обслужва пациентите му.

Според него вече има сближаване на позиците между протестиращи и министерството. Остава само пръстовия идентификатор, посочи той в интервю за Радио Пловдив. Не трябва така безотговорно да се харчат обществени пари, по-добър беше вариантът за електронното здравно досие, като цялата информация да се носи от специален чип. Защо се отхвърли този вариант, а се иска пръстов идентификатор, не разбирам.

С промените може би се търси ефективност, но не и по правилния начин. Аз обслужвам пет сели и достъпът до тях е много труден. Промените ще ме натоварят с много административна работа и няма да имам време за пациентите. Ние с колегата ми обслужваме над  3 000 души, като целият ни екип е девет души. Минутите, които отделяме за всеки пациент, не могат да се определят така чиновнически - по петнадесет минути на човек. Това не е технически преглед на автомобил! Трябва гъвкавост, коментира д-р Хаджиев.

Контрол на нашата дейност трябва да има, но нека да бъдем чути и ние джипитата, за да има смисъл реформата. Диалогът между нас и здравното министерство е затруднен, може би защото минава през БЛС. Примерът с хипертонията - няма как без нашето мнение да се вземе решение за количеството на тези прегледи. Такъв е и случаят с диабета. Без нашето мнение може да се вземе решение, което е в ущърб на пациентите, добави д-р Митко Хаджиев.

Въпрос на култура на населението е например как ще се прави профилактиката на пациентите ни. Хората с всеки изминат ден разбират колко важна е профилактиката и здравната им култура се повишава, коментира още той

Аз не съм запознат с частта за спешната медицина в Националната здравна карта, а това ни касае нас в Родопите, защото при нас няма спешен център и ние сме наистина на работа седим дни в седмицата по 24 часа. Затова ще се въздържа от коментар за Здравната карта. Едно обаче е ясно - има нулев интерес на млади колеги за работа като общопрактикуващи лекари в Родопите. Това е проблем, защото често се питам кой ще ни лекува нас в бъдеще и ... отговор нямам, заключи д-р Митко Хаджиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35