Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит - уравнение с много неизвестни

| обновено на 26.06.16 в 11:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голяма част от българите смятат, че резултатът, в полза на излизането на Великобритания от ЕС, е отговор на неолибералната политика на водещи европейски лидери и несправянето на ЕС с бежанската вълна.

Страх и тревога донесе резултатът от вота на британците за излизане на страната от ЕС, споделя в репортаж за „Неделя 150“ педагогът Анета Костадинова, чийто син – Любомир, заедно със семейството си, от 18 години живее и работи в Лондон. Тя изрази притеснения от това, че няма да могат да посещават децата си, заради трудностите с получаването на разрешение за виза от Британското посолство. Според Костадинова решението за Брекзит ще окаже и негативно влияние върху икономиката, тъй като ще се появи липса на работна ръка, което пък ще рефлектира върху стандарта на живот там. Последствията за България от британския референдум най-осезаемо, първоначално ще се усетят от работещите българи във Великобритания. Според Любомир Костадинов сега неизвестните са много:

За много българи ще има ограничаване достъпа до Великобритания, до работни места… Връщаме се с около 15 години назад. Не се знае какви мерки ще предприемат и колко дълго ще трае самата процедура по излизането на страна та от ЕС . В икономическо отношение напрежението е доста голямо. Пазарът се срина, 100-те британски компании загубиха в милиарди паунди, това би коствало на всяко едно семейство около 4000 британски паунда годишно.

Англичаните в родопското село Полковник Серафимово са разделени и след допитването в позициите си - трябва ли Обединеното Кралство да е в ЕС.

Според някои от тях Брекзит е изненада, която ще има доста негативен ефект върху икономиката на страната. През следващите две години ще има много промени като цяло за Великобритания, за чужденците там, както и за британците, живеещи извън пределите на Обединеното Кралство, прогнозират те. Според други, Брекзитът не е изненада, защото англичаните никога не са се чувствали комфортно в Европа. Проблемите и трудностите ще бъдат повече за хората – чужденци за Великобритания.

В звуковия файл можете да чуете репортажите на Невена Петрова и на Радостина Чернокова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!