Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция трябва да е силна, иначе мигрантите ще пометат България

| обновено на 25.07.16 в 15:41

Сириецът, който се самовзриви в Ансбах, Южна Германия, ранявайки 12 души, е трябвало да бъде депортиран в България, стана ясно днес. Неговото нападение беше поредното от редицата атентати и атаки от последния месец в Западна Европа.

Доскоро можеше да се твърди, че светът не трябва да се вълнува прекомерно от конюктурни събития, но поредицата от такива конюктурни събития вече е твърде голям, за да не им се обръща влияние, коментира за Радио Пловдив доц. Марин Русев, ръководител на катедра "Регионална и политическа география" в СУ "Св. Климент Охридски".

За последните десетилетия тезата благодарение на силни вътрешни борби, както и на атаките на Третия свят, Европа в своя великолепен вид изчезва и се свива

Не е случайна тази поредица от тероризъм в последните седмици, Това прилича на планирана последователност. По-опасно е за Европа, ако това се случва така често, задвижвано от вътрешни, а не от външни за нея сили. Страшно е, когато всеки поотделно, и то живеещ в Европа човек, реши, че може сам да преподрежда реда, коментира до. Русев.

Той беше категоричен, че в сегашния момент сигурността на България се свързва най-често с темата Турция. Според него от геополитическа гледна само силната Турция може да спре заплахите за България, защото една слаба и разпадаща се Турция ще сне превърне в голяма заплаха за нас. Морето от мигранти, което Турция удържа, ще ни помете, ако държавността в тази страна отслабне. Затова не ние трябва да правим заключения кое е демократично и кое не в тази страна - изборите ще го решат.

Единственият пълен гарант за националната сигурност на всяка една държава е армията. У нас, за съжаление, няма кой да предаде опита при връщането на опита на българската армия. И време е ЕС да разбере, че тук в България трябва да има повече армия, а не в Белгия, каза в заключение Марин Русев.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57