Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свидетели сме на преразпреление на световния туристически пазар

Георги Рачев - член на УС на БАТА

Отказаха ли се много българи да летуват в Турция и как страхът, който завладя Европа  повлия на предпочитаните  от сънародниците ни летни пътувания в чужбина?  Събеседник – Георги Рачев – член на УС  на Българската асоциация на туристическите агенции 

Георги Рачев: Основното за мене си остава чисто човешкият фактор и  това е, че светът стана по-несигурен и то съвсем определено видя се, че със случаите в Ница и от тази нощ, когато имаше няколко много тежки бомбени атентата в Тайланд, че  всички сме засегнати. Не може да има баровски курорти, "високи" курорти, които да останат навън. Ница е емблемата на туризма. Заедно с Кан и с Монако това е черешката на тортата и ние видяхме, че там се случи това, което може да се случи практически навсякъде по света. Откровено казано, постигна се крайната цел – хората се страхуват.

Радио Пловдив:  Хората се страхуват. Вие казахте, че най-важен е човешкият фактор в създадената ситуация, но все пак обикновено се позоваваме на едни цифри и те се оказват достатъчно значими за комфорта ни, за начина ни на живеене, това, което прави икономиката в една държава, знаем, че сериозните приходи са в областта на туризма.

Георги Рачев: Напълно сте права и това може много лесно да бъде илюстрирано – стана едно преразпределение на международните туристически пазари. Тази година, още преди 4 – 5 месеца, прогнозирахме сериозен спад на туристите в Турция, не само на българските. Това е вече факт и се очертава загуба на може би 8 – 10 милиона туристи в република Турция, а това са милиарди. Турция реализира от туризъм приблизително около 8 – 9 процента от националния си съвкупен обществен продукт. Така че тези 10 милиона туристи, това са на първо място руснаците,  след това най-масовият турист в Турция  са германските туристи и на трето място в класацията това са британските туристи. Те са много по-малко, примерно то руснаците. Тях  практически ги няма в Турция, а намалението на германските туристи е повече от 50 %
Тези туристи се ориентираха към другите дестинации, тези дестинации, които хората разглеждат като сигурни.

Радио Пловдив: Какви са алтернативните?

Георги Рачев: И една от тези дестинации е България. Веднага отговарям на вашия въпрос – най-големият печеливш от тази ситуация, защото не може да има само негативен случай в туристическия сектор, това е Испания, Испания и Португалия.

Радио Пловдив: Намирате ли аргументи в статистиката за това, че предпочитана дестинация е България?

Георги Рачев: Определено, съвсем определено. Това са преди всичко големите туроператори немски, английски туроператори, които ясно показват преориентация на местните туристи към предпочитани дестинации Испания, Италия, много печеливш е Гърция, Гърция се пръска по шевовете от туристи, както и родното Черноморие, защото сега е модерно да се говори за черноморския туризъм, макар че България не е само Черно море – България е него много по-голямо и не е само зимен или летен туризъм, тепърва трябва да се работи в областта на познавателния туризъм, културния туризъм, но това е отделно. Другите средиземноморски държави спечелиха, защото ние загубихме още два много големи пазара – това е египетския пазар, който има тотален срив на посещения и пазара на Тунис. От това пък спечелиха Мароко, до известна степен, в много по-малка степен Йордания и Израел. За Сирия – може би ще трябва да минат десет години след като се възцари мир в този район преди да се види онази част от обетованата земя, която за много български граждани е неизвестна. Така че имаме глобално преместване на нещата, защото хотелите в Париж отчитат 15-процентен спад на резервациите и осъществените нощувки. Същото се отнася до известна степен и за южното крайбрежие или Лазурния бряг на Франция. Така че печетял сигурните дестинации, там, където няма такъв краен вид на насилие и смърт, те са предпочитани от хората и не трябвало да ги виним – самите хора предпочитат да почиват спокойно.

Радио Пловдив: Тъй като е известно, че спадът в приходите на българските туроператори, които досега са организирали почивки за Турция, казвате и вие ще бъде повече от 50 %, в какъв времеви обхват нещата могат да се организират от тях, за да нямат големи загуби?

Георги Рачев: Много активно е действието на посолството на република Турция в момента, посолството  осъществи пряко връзки с различни фирми, които оперират на турския пазар, а и с двете най-големи браншови организации и иска да увери бизнеса, българския туристически бизнес, че Турция ще се погрижи за своите туристи и тяхната почивка и посещение в република Турция ще мине безпроблемно. Това се знае от нас, но може би до към Нова година ще бъде много трудно да се организира съществено или да се приближим към онези числа, които бяха характерни  за пътуване преди всичко до Истанбул и Егейското крайбрежие на Турция за миналата година. Трудно ще бъде, но при всички положения Турция отново ще се върне на българския пазар.

Радио Пловдив: Коментар на Георги Рачев – член на управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции. Благодаря ви.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15