Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина беше в ролята на атлетката, спънала Ивет Лалова

Случилото се с избора на генерален секретар на ООН и бежанската криза ще окажат влияние върху изборната ситуация в страната, коментира пред Радио Пловдив политологът Татяна Буруджиева. 

Тя цитира социологическо проучване, което показва, че 80 процента от българите са предпочитали България да остане с един кандидат и да се разчита на възможностите на Ирина Бокова. Тя подчерта, че един глас не е стигнал на Бокова за поста.

Според нея с решението си за влизането на Кристалина Георгиева в надпреварата правителството е прецакало себе си. Такова поведение, без мисъл, без анализ за ефекта върху репутацията на държавата се нуждаят от сериозни отговори, каза политологът. 

По думите й, Георгиева беше като атлетката, спънала и оставила без медал Ивет Лалова. Правителството трябва да отговори и на въпроса как се изразходваха средствата, отпуснати за кампанията, те  работеха ли да имаме генерален секретар на ООН, каза Буруджиева. Тя добави, че управляващите трябва да дадат и ясен отговор за решенията на бежанската криза.

Мнението на анализатора е, че последните номинации на жени от ГЕРБ не са много ефективни. Като пример бе посочено проучването на Маркет – линкс, което показа, че Цецка Цачева има по- малка подкрепа от партията. Сигурното, според нея е, че каквото и да прави правителството, това ще се отразява на техния кандидат, коментира Татяна Буруджиева и добави, че от възможностите на другите кандидат – президенти ще зависи дали ще се възползват от слабостта на управляващите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31